Papieren koffiebekers gemaakt van afval van suikerriet die na gebruik weer compost worden voor nieuwe planten. Dit voorbeeld is illustratief voor een circulaire economie: materialen en goederen blijven langer in de loop. Daarom dragen ook afval scheiden, recycling, hergebruik of reparatie bij aan een circulaire economie. Het blog Care4Circulair vat de eerste drie posts in een serie samen. Met in deel 1 de belangrijkste redenen voor een circulaire economie (why), in deel 2 de overgang van een lineaire naar een circulaire economie (how) en in deel 3 de rol van milieustraten in deze transitie (what).
>> Foto: de koffiebekers worden gemaakt van suikerrietvezel, een afvalproduct van de suikerproductie. Hierdoor hoeven er geen bomen te worden gekapt (foto: Moonen Packaging).
Waardevolle grondstoffen terugwinnen
Sieraden maken van goud en zilver uit mobieltjes die onder meer bij de milieustraat worden ingeleverd. NoWa (No Waste) verkleint daardoor de afvalberg en wint tegelijkertijd grondstoffen terug uit afval. Daarmee draagt de startup bij aan de transitie naar een circulaire economie. Uit een recent door Rijkswaterstaat uitgeschreven prijsvraag blijkt dat ook milieustraten daar een rol in kunnen spelen. Almere wil bijvoorbeeld zoveel mogelijk afval gebruiken als grondstof. Het vorig jaar geopende Upcyclecentrum heeft daarin nu al een voorbeeldrol. Deze circulair gebouwde milieustraat fungeert als grondstoffencentrum waar de spullen van bezoekers een tweede leven krijgen of weer grondstoffen worden voor nieuwe producten. De politieke urgentie is er om te werken aan het herwinnen van waardevolle grondstoffen en te voorkomen dat de aarde wordt ‘opgegeten’, signaleert Michiel van Wickeren, adviseur circulaire economie bij Modulo Milieustraten. ‘De milieustraat als grondstoffencentrum voor een initiatief als NoWa is dan ook geen utopie, maar de toekomst.’
Meer weten? Lees dan ook: terugwinnen grondstoffen: afval verminderen en aarde ‘sparen’.
Circulaire producten sluiten keten
Autobanden die aan het einde van hun levensduur weer grondstof zijn voor nieuwe autobanden. Daarmee is de cirkel rond. Dit is de essentie van een circulaire economie. Alles houdt zijn waarde en blijft behouden met als uiteindelijke doel een gezonde en duurzame samenleving. Desalniettemin kent een circulaire economie veel verschijningsvormen. Van afval gescheiden inzamelen of naar de milieustraat brengen tot hergebruik waarbij spullen een tweede leven krijgen en het herstellen of repareren van kapotte producten, zoals de ouderwetse kleermaker. Omdat materialen en goederen langer mee gaan – in de loop blijven – draagt recyclen daarom bij aan een circulaire economie.
Meer weten? Lees dan ook: ketens sluiten met circulaire producten.
Milieustraat draagt bij aan circulaire economie
Meer weten? Lees dan ook: milieustraat draagt bij aan transitie naar circulaire economie.
Nederland in 2050 circulair. Dat is de stip die het Kabinet op de horizon heeft gezet. Milieustraten bewijzen daarin hun waarde doordat grof huishoudelijk afval hoger wordt gewaardeerd, zoals van het ingeleverde hout weer nieuwe pakketten maken voor de verkoop. Daarvoor worden door Buurman latten geschaafd en op maat gezaagd. Niet alle fracties komen in aanmerking voor hoogwaardig hergebruik, blijkt uit een interview met adviseur circulaire economie Michiel van Wickeren en architect Ruben Merkx. De oplossing schuilt volgens hen in samenwerking met het onderwijs. ‘Als onderdeel van hun opleiding kunnen studenten bijvoorbeeld onderzoeken wat voorwaarden zijn voor hoogwaardig hergebruik. Die uitkomsten kunnen weer als input worden gebruikt voor nieuwe productontwerpen. Dit is de circulaire economie puur sang. Producten zo ontwerpen dat onderdelen na gebruik weer de keten in kunnen als grondstoffen voor nieuwe producten.’
Meer weten?
Lees dan ook:
Milieustraat transformeert naar grondstoffencentrum of circulair centrum
Circulaire steden: milieustraat goudmijn voor grondstoffen
Wilt u meer weten over de milieustraat en de circulaire economie? Kijk dan in de rubriek ‘Circulair’ of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.