Circulair ambachtscentrum in Herne ‘groenste milieustraat’ van Duitsland

Herne is in de categorie ‘grote steden’ verkozen tot de stad met de meest groene milieustraat/circulair ambachtscentrum van Duitsland. De gemeente kreeg de prijs van de Deutsche Umwelthilfe die daarmee de aandacht vestigt op circulaire concepten voor milieustraten en pakkende praktijkvoorbeelden. Modulo Milieustraten tekende voor het ontwerp en de bouw van het circulaire ambachtscentrum. ‘Wij zijn trots op de prijs voor Herne’, zei burgemeester dr. Frank Dudda na de prijsuitreiking. ‘We zijn beloond voor onze inzet voor educatie over afvalscheiding en hergebruik, het vergroten van het bewustzijn bij onze inwoners door een inspirerend bezoekerscentrum te creëren.’

>> Foto (van links naar rechts): dr. Frank Dudda (burgemeester Herne), dr. Marieke Hoffman (projectmanager circulaire economie Deutsche Umwelthilfe), Horst Tschöke (bestuurder Entsorgung Herne). Zij staan in het bezoekerscentrumonder het verhoogde Modulo-bordes dat een belangrijke verbindende rol vervult in het circulair ambachtscentrum.

Milieustraat maximaal circulair ontworpen en gebouwd

Herne kreeg de prijs van de Deutsche Umwelthilfe onder meer omdat de gemeente erin slaagt bezoekers bewuster te maken van het belang van afval in de meest brede zin van het woord. Zowel het verminderen van afval, het juist scheiden, reparatie en hergebruiken. Herne heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet om dat bewustzijn verder te vergroten, bijvoorbeeld met educatie,  het organiseren van workshops, repaircafe’s en ruildagen. Bovendien heeft de gemeente een moderne milieustraat weten te realiseren die maximaal circulair is ontworpen en gebouwd. ‘Milieustraten zijn belangrijk als centraal punt voor het inleveren van afval- en grondstoffen’, aldus adjunct-directeur Barbara Metz van Deutsche Umwelthilfe. ‘Zij maken het bezoekers zo makkelijk mogelijk spullen te brengen en maken hen bewust van een goede afvalscheiding. Ook bevorderen ze hergebruik en recycling. Een hoge kwaliteit van de ingenomen materialen is van cruciaal belang. Zowel  voor de bescherming van het klimaat als het behoud van de grondstoffen. De milieustraat van Entsorgung Herne vervult deze verantwoordelijkheden op voorbeeldige wijze.’ 

Bewustzijn creëren, repareren, ruilen en hergebruiken

Het circulair ambachtscentrum in Herne heeft een verhoogd bordes met daaronder meerdere gebruiksruimten die zijn ingericht voor circulaire functies. Een voorbeeld is het bezoekerscentrum dat als ontmoetingsplaats een spilfunctie heeft. Er zijn een mediaruimte en een werkplaats die worden gebruikt voor een breed scala aan educatieve doeleinden. Er zijn talrijke workshops, reparatie activiteiten en er is een breed programma voor kinderen, jongeren en volwassenen bijvoorbeeld over de thema’s afvalvermijding, hergebruik of compostering. In het bezoekerscentrum zijn ook grote ruilrekken die gebruikte boeken, speelgoed en huishoudelijke artikelen een tweede kans geven. De ruildagen die regelmatig op het terrein plaatsvinden, bieden de gelegenheid om op grote schaal tweedehands goederen te ruilen. Het aanbod wordt online aangevuld met een gratis ruil- en weggeefmarkt. Het circulaire ambachtscentrum van Herne levert ook een praktische bijdrage aan het voorkomen van afval; nog goed functionerende elektrische apparaten, fietsen en andere producten worden doorgegeven aan sociale instellingen.

Gebruiksvriendelijk en circulair gebouw

De groenste milieustraat van Duitsland is modern en gebruiksvriendelijk voor bezoekers. Uitgangspunt bij het ontwerp was dat ze makkelijk hun afval en grondstoffen af kunnen geven of storten. Daarbij lag de focus op een slimme logistiek met optimale scheiding van bezoekers- en werkverkeer. Aandachtspunten waren ook handige afgiftepunten, duidelijke bewegwijzering en maximale veiligheid. Het hele bordes is ruim overdekt. Herne zocht bewust naar een circulair, duurzaam totaalconcept. Daarom koos de gemeente Herne voor het Modulo-concept. Het verhoogde bordes is gebouwd met prefab U-elementen waardoor het in de toekomst altijd kan worden aangepast. Doordat de U-elementen hol zijn, ontstaan er enorme gebruiksruimten onder het bordes voor de invulling van de circulaire functies.

‘Circulaire visie en daadkracht om tot uitvoering te komen’

Niet alleen het bordes is circulair gebouwd. Om energieneutraal te kunnen zijn, is er ook gekozen voor zonnepanelen op het grote dak. Verder wordt de bezoekersruimte geothermische verwarmd en is er LED-verlichting aangelegd. Het regenwater wordt opgevangen in een natuurlijk waterbasin en gebruikt voor onder meer het doorspoelen van de toiletten en wassen van veegauto’s. ‘We hebben echt groene keuzes gemaakt voor de milieustraat, bijvoorbeeld door modulair te bouwen, het gebruik van de onderkant van het bordes en de zonnepanelen op het dak, aldus burgemeester Dudda. ‘Dat sluit aan op onze strategische visie over het milieu en circulariteit.’ Directeur Ron van Ommeren van Modulo is trots dat Herne de prijs kreeg. ‘We zijn al in 2014 met de gemeente en Entsorgung Herne gestart met het ontwikkelen en ontwerpen van het circulaire ambachtscentrum. In 2017 hebben we dit mooie circulaire centrum mogen bouwen. De gemeente en afvalinzamelaar in Herne hebben een duidelijke circulaire visie en ze hebben de daadkracht deze echt tot uitvoering te laten komen.’

Over Modulo

Modulo is specialist in het ontwerpen en bouwen van circulaire ambachtscentra. De milieustraten ziijn circulair omdat de verhoogde bordessen gebouwd worden met prefab U-betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Circulair omdat ze modulair en gestandaardiseerd zijn waardoor de milieustraat in de toekomst gemakkelijk kan worden aangepast, verplaatst of ingeruild. Door de bouw met U-elementen ontstaan er ruimten onder het bordes die voor allerlei toepassingen kunnen worden benut, dubbel grondgebruik dus. 

Meer weten?

Lees dan ook:
Nieuwe milieustraat in Duitse Paderborn opgeleverd
Wethouder Vos: ‘Madaster Materialenpaspoort milieustraat past bij duurzame beleid Leusden’
Verhoogd bordes milieustraat biedt ruimte voor duurzaamheid

Meer weten over het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten? Neem dan contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

 

Meer informatie?