Inrichting milieustraat zes keer optimaliseren: efficiënt en kosten besparen

Service verbeteren voor bezoekers en besparen op onderhoudskosten. Dat kan door een milieustraat optimaal te faciliteren. Zo maken valbescherming en glijbanen het afstorten van afval voor bezoekers prettiger. Gordingen en containerbeschermplaten voorkomen schades en vuilkleppen op de containers zorgen er voor dat medewerkers minder hoeven te vegen. De onderdelen van de inrichting zijn bovendien demontabel en uitwisselbaar. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld zelf eenvoudig een hek vervangen. Ook ‘passen’ onderdelen op elke milieustraat, zegt projectleider Sander Ott van Modulo Milieustraten. Hij geeft zes voorbeelden om de inrichting van een milieustraat flexibel te optimaliseren.

>> Foto: vuilkleppen voorkomen dat bij het inwerpen afval tussen het bordes en de container valt (milieustraat Papendrecht, opdrachtgever HVC).

1: Maximale veiligheid door valbescherming

Fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Modulo Milieustraten Care4Circulair

Valbescherming op een verhoogd bordes van een milieustraat voorkomt ongelukken. Voor een maximale veiligheid zijn de hoogte en de afstand tussen de spijlen belangrijke aandachtspunten. Ons ontwerp en maatvoering zijn gestandaardiseerd. Daardoor is het hekwerk makkelijk te (de)monteren, altijd opnieuw te gebruiken en uitwisselbaar, zegt Sander. ‘Dit is kostenefficiënt. Valbescherming rond een container wordt meestal gecombineerd met fractieborden zodat het voor bezoekers in een oogopslag duidelijk is in welke container welk afval hoort. Een combinatie van de juiste pictogrammen, namen en nummers is daarvoor essentieel. Ook moeten de borden van grote afstand goed te lezen zijn. Het makkelijk kunnen aanpassen van de bebording zorgt voor een maximale flexibiliteit. (Foto: milieustraat in Nieuwkoop.)

Lees ook: Drie vragen over… valbescherming op de milieustraat

2: Door vuilkleppen minder schoonmaakkosten

Vuilkleppen Fractieborden en valbeveiliging milieustraat Modulo Milieustraten Care4Circulair

Vuilkleppen voorkomen dat bij het inwerpen afval tussen het bordes en de container valt. De kleppen kunnen met een losse hendel afzonderlijk van elkaar worden bediend. Ze zijn gemaakt van dubbelgewapend rubber, gemonteerd in een verzinkt stalen frame. Dat wordt bevestigd aan het U-element van ecogranulaat gemaakt van gesloopte asfaltwegen. Door het toepassen van vuilkleppen blijft de milieustraat netjes en hoeft er minder te worden geveegd. (Foto: milieustraat Papendrecht, opdrachtgever HVC.)

3: Betere service door glijbanen voor fracties

Glijbaan overkapping gordingen containerplaten fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Papendrecht Modulo Milieustraten Care4Circulair

Fracties makkelijker op de milieustraat in een container storten en ervoor zorgen dat er geen vuil tussen het bordes en de container valt. Dat kan door een glijbaan te bevestigen aan het hek rond de container. De glijbaan doet wat het zegt: bezoekers die de glijbaan gebruiken als ze bijvoorbeeld groenafval, puin of grond komen storten, kunnen dat met minder moeite in de container laten ‘glijden.’ Hiermee wordt de service aan de bezoekers verbeterd. (Foto: milieustraat in de Duitse gemeente Paderborn.)

4: Containerbeschermplaten beschermen de ondergrond

Containerplaten fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Modulo Milieustraten Care4Circulair

Containerbeschermplaten onder een container beschermen de ondergrond. Op de platen zijn eindbalken en kunststof zijgeleiders geplaatst. Die zorgen er voor dat de container op de juiste positie op de plaat komt te staan. De eindbalk voorkomt dat de container niet doorschiet en het beton beschadigt. Dit bespaart reparatie- en onderhoudskosten. De containerbeschermplaten, eindbalken en zijgeleiders zijn gemaakt van gerecycled kunststof waardoor er minder primaire grondstoffen nodig zijn. (Foto: milieustraat in de gemeente Papendrecht, opdrachtgever HVC.)

5: Gordingen voorkomen schade aan het bordes

Gordingen containerplaten fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Modulo Milieustraten Care4Circulair

Kunststof gordingen voorkomen dat de lange zijde van de container bij het neerzetten tegen het bordes aan komt en schade aan het bordes veroorzaakt. Dit heeft een positief effect op de kosten van het onderhoud en de levensduur van de milieustraat. Ze kunnen zowel op de kopse kant als de zijkant van de Modulo-elementen worden geplaatst. Net als de containerbeschermplaten zijn ook de gordingen gemaakt van gerecycled kunststof. Het gebruiken van gerecyclede materialen is goed voor het milieu en het is duurzaam. (Foto: milieustraat in de gemeente Papendrecht, opdrachtgever HVC.)

6: Medewerkers werken prettiger door overkapping

Overkapping gordingen containerplaten fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Modulo Milieustraten Care4Circulair

Een overkapping boven een bordes zorgt er voor dat medewerkers droog staan en biedt ze bij zonnig weer schaduw als ze bezoekers adviseren over het inleveren van hun afval en grondstoffen. De overkapping zorgt op meerdere manieren voor vermindering van het energiegebruik. Zo is de zijkant van het dak lichtdoorlatend waardoor er onder de overkapping geen onnodige extra verlichting hoeft te worden geplaatst en het energieverbruik lager is. De zonnepanelen op het dak wekken de elektriciteit op voor de hele milieustraat waardoor die energieneutraal is. (Foto: milieustraat in de gemeente Papendrecht, opdrachtgever HVC.)

Meer weten? Lees dan ook: circulaire milieustraat HVC in Papendrecht opgeleverd en in gebruik

Over Modulo Milieustraten

Modulo is specialist in het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat van gesloopte asfaltwegen. De U-elementen hebben een levensduur van minimaal 50 jaar. Daardoor kunnen ze makkelijk meerdere malen opnieuw worden gebruikt zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit. Per 2021 geeft Modulo een inruilgarantie op de nieuw gebouwde milieustraten. Ingeruilde elementen kunnen in andere milieustraten opnieuw worden gebruikt. Hiermee biedt de inruilgarantie een substantieel investeringsvoordeel en maximale flexibiliteit voor de toekomst. Ook draagt dit één-op-één hergebruik bij aan de circulaire (bouw)doelstellingen en CO2-reductie, zowel voor afvalinzamelaars als gemeenten.

Meer weten?

Neem dan contact op met Sander Ott, e-mail: sott@modulo-milieustraten.nl Hij kan u alles vertellen over de verschillende mogelijkheden.

Wilt u meer weten over de milieustraten die Modulo ontwerpt en bouwt? Kijk dan in de rubriek ‘Milieustraten’ of op de website van Modulo Milieustraten. U kunt ons ook bellen, telefoon: (035) 5885454.

Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitter of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. 

Meer informatie?