Madaster Materialenpaspoort voor circulaire milieustraat Papendrecht

Wethouder Arno Janssen van de gemeente Papendrecht en GertJan de Waard van HVC hebben het Madaster Materialenpaspoort gekregen voor de circulaire milieustraat in Papendrecht. De bijbehorende certificaten werden uitgereikt door Doke van Niekerk en Ron van Ommeren van Modulo Milieustraten. Het is de tweede keer in korte tijd dat een circulaire milieustraat van Modulo een Madaster Materialenpaspoort krijgt. Eerder deze maand had de gemeente De Fryske Marre de primeur met de circulaire milieustraat in Lemmer. Het materialenpaspoort legt alle gebruikte materialen en grondstoffen en de waarde daarvan vast. Voor de milieustraten in Papendrecht en Lemmer rolde daar een circulariteitsscore van 90 procent uit. Bij een traditioneel gebouwde milieustraat is dat gemiddeld 15 procent. 

>> Foto: Uitreiking van het Madaster Materialenpaspoort voor de circulaire milieustraat aan wethouder Arno Janssen van de gemeente Papendrecht (l) door Doke van Niekerk van Modulo (daarnaast) en aan GertJan de Waard van HVC (2e van rechts) door Ron van Ommeren van Modulo (r). Foto: Richard van Hoek.

Milieustraat voldoet aan hoge eisen voor duurzaamheid en circulariteit

‘We zijn trots dat de milieustraat in Papendrecht als een van de eerste in Madaster is opgenomen’, zei Arno Janssen, wethouder Duurzaamheid, Milieu en Ruimtelijke Ontwikkeling’, na de in ontvangstname van het certificaat. Het materialenpaspoort en het bijbehorende certificaat van Modulo Milieustraten geven volgens de gemeente aan dat het Papendrechtse afvalbrengstation voldoet aan hoge eisen voor duurzaamheid en circulariteit. ‘Onze Modulo-milieustraat is circulair gebouwd. Dit vertaalt zich in een hoge circulariteitsscore van circa 90 procent’, aldus Janssen. ‘Het laat goed zien dat we in Papendrecht oog hebben voor het milieu.’

Primeur voor Papendrecht en Lemmer

Het materialenpaspoort voor Papendrecht en Lemmer is een unicum. De milieustraten zijn als eerste geregistreerd in het digitale platform van Madaster. Het materialenpaspoort sluit aan op de missie van Modulo om circulaire milieustraten te bouwen die steeds kunnen worden aangepast en/of waarvan de betonelementen opnieuw kunnen worden gebruikt. Keer op keer weer. ‘Met het materialenpaspoort is de cirkel rond voor HVC dat de milieustraat in Papendrecht voor de gemeente exploiteert, zei Doke van Niekerk van Modulo. ‘HVC heeft al jaren geleden gekozen voor een circulaire milieustraat van Modulo. Dit biedt HVC en de aangesloten gemeenten maximale flexibiliteit om bestaande milieustraten aan te passen en/of te verplaatsen omdat de betonnen U-elementen van ecogranulaat opnieuw kunnen worden gebruikt. Dat bespaart niet alleen op grondstoffen, maar ook op kosten voor sloop en nieuwbouw.’ 

Materialenpaspoort past bij circulaire visie van HVC

Het materialenpaspoort past volgens GertJan de Waard van HVC bij de circulaire visie van de afvalinzamelaar en verwerker die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. ‘Bij het verplaatsen of uitbreiden van een milieustraat kunnen we de U-elementen opnieuw gebruiken zonder dat er grondstoffen verloren gaan. Dat is belangrijk omdat het aansluit op onze circulaire gedachten om grondstoffen zo lang mogelijk in de keten te houden.’

Meer weten?

Lees dan ook:
Wethouder Irona Groeneveld van gemeente De Fryske Marren krijgt eerste Madaster Materialenpaspoort voor circulaire milieustraat Lemmer
Modulo Milieustraten start met inruilgarantie en Re-use elementenpool
Terugkijken: webinar over nieuwe generatie milieustraten en inruilgarantie Modulo-elementen

Wilt u meer weten over het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten? Neem dan contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitter of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?