WaardeRing succesvol voorbeeld circulair ambachtscentrum

Van cd’s, dvd’s en oud kaarsenvet weer kaarsenhouders en kaarsen maken, textiel recyclen tot tassen en dekbedden inzamelen voor hergebruik. Circulair ambachtsnetwerk WaardeRing kent inmiddels succesvolle voorbeelden. Het initiatief waarin de gemeente Zwolle en zo’n 20 organisaties de krachten bundelen is amper een jaar na de start uitgegroeid tot een landelijk voorbeeld. De samenwerking in een netwerk is de basis voor dit positieve resultaat, blijkt uit een opmerking van Maarten van Dongen die projectleider is namens het deelnemende Natuur en Milieu Overijssel. ’De lijnen zijn kort waardoor we snel kunnen schakelen, zoals tenten die een tweede leven krijgen als tassen. Leerlingen van een deelnemende praktijkschool testen de tenten die de kringloopwinkel inneemt. Een organisatie voor dagbesteding maakt van de afgekeurde tenten weer tassen die worden verkocht in de kringloopwinkel. ’ WaardeRing is een van de tien winnaars van de prijsvraag die Rijkswaterstaat vorig jaar uitschreef.

>> Foto: leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap ‘slopen’ lattenbodems. Het hout krijgt een tweede leven in een plafond (beeld uit video van RTV Oost).

Meer goederen en materialen hoogwaardig hergebruiken

Meer goederen en materialen die binnenkomen bij de kringloopwinkels en op de milieustraat een tweede leven geven. Dit is een van de doelen van WaardeRing. Het Zwolse netwerk wil door hoogwaardig hergebruik bijdragen aan een circulaire economie en meer vraag creëren naar refurbished en tweedehands designartikelen. Behalve dat hierdoor meer herbruikbare goederen in de kringloop blijven, draagt WaardeRing hiermee ook bij aan meer werk- en opleidingsplekken. Een van de andere doelstellingen is het realiseren van ontwerpopdrachten en stageprojecten voor mbo- en hbo-studenten. Daarvoor zijn bijvoorbeeld 25 ideeën uitgewerkt door 125 studenten van Cibap, de vakschool voor vormgeving. Zij dachten na over het creatief hergebruik van zeven materiaalstromen die anders bij het afval zouden verdwijnen, zoals B-hout, porselein en aardewerk, textiel, harde kunststoffen, riet en rotan en rubberen laarzen. Daar kwamen bijzondere oplossingen uit, zoals multifunctioneel koord en tassen van textiel, design-klokken van keramiek en kunststof, en lampen van oud glaswerk. Het opwaarderen van B-hout naar A-hout leverde bovendien hoogwaardig materiaal op voor het maken van krukjes, kamerschermen en bankjes. Van Dongen: ‘Afvalstromen die aan de achterkant van de kringloop vrijkomen, krijgen alsnog een nieuw leven. Ook kunnen we door de samenwerking jongeren een extra steuntje in de rug geven en leren studenten van het mbo en hbo wat het betekent als ze straks na hun opleiding met circulariteit gaan werken.’

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=RwhvT203RNg&feature=emb_title

Donzen dekbedden recyclen

Afgedankte donzen dekbedden reigingen en verkopen of recyclen zodat het dons weer kan worden gebruikt in nieuwe dekbedden. Het is een van de voorbeelden van een project van WaardeRing dat door het succes inmiddels ook landelijk wordt uitgerold. Alle bij de branchevereniging BKN aangesloten kringloopbedrijven kunnen inmiddeld donzen dekbedden en donzen hoofdkussens inzamelen via Donsretour van Ducky Dons die ze verwerkt tot vulmateriaal dat aan strenge Europese eisen voldoet en weer opnieuw kan worden gebruikt. Dekbedden is duur afval om af te voeren, zegt projectleider Van Dongen. ‘Veel kringloopwinkels weigeren deze fractie om die reden. Met Ducky Dons hebben we een partner die deze afvalstroom verwerkt en landelijk volume kan maken. De samenwerking met andere kringloopbedrijven die zijn aangesloten bij de BKN is hiervoor belangrijk omdat we nu tot volumes komen die voor marktpartijen interessant zijn. Daardoor hebben we landelijk succes. We hadden daar wel op gehoopt, maar nooit verwacht dat dit haalbaar zou zijn. Een mooie kroon op een bevlogen samenwerking.’

https://www.youtube.com/watch?v=AujhnCnL96Y&feature=emb_title

Meer weten?

Kijk dan op de website van WaardeRing.

Het blog #Care4Circulair besteedt regelmatig aandacht aan hergebruik, recycling en de circulaire econonomie. Meer weten? Lees dan ook deze posts:
Ketens sluiten met circulaire producten
Milieustraat draagt bij aan transitie naar circulaire economie
Circulair ambachtscentrum in stappen realiseren

Op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedInTwitterFacebook of Instagram.

Meer informatie?