Maatregelen moeten drukte op milieustraten beteugelen

Als sinds 17 maart roept de NVRD op om niet naar milieustraten te komen, maar dat weerhoudt opruimers en klussers er niet van en masse grof huishoudelijk afval weg te brengen. Met inachtneming van de 1,5 meter afstand voeren gemeenten uiteenlopende maatregelen door om de bezoekersaantallen in goede banen te leiden. Ze zetten onder meer verkeersregelaars in en op het bordes wordt een beperkt aantal auto’s toegelaten. Bezoekers krijgen de vraag of ze zo veel mogelijk contactloos willen betalen of krijgen een rekening gestuurd. Daar waar de drukte te veel wordt, sluiten milieustraten en wordt inwoners gevraagd hun spullen tijdelijk thuis op te slaan.

>> Foto: Het zijn drukke tijden voor milieustraten die bezoekers dan ook oproepen alleen te komen als het hoognodig is, zoals Omrin dat doet (foto: Twitter/Omrin).

Pop-up milieustraat

Gemeenten en milieustraten gebruiken ‘m in hun berichtgeving veelvuldig: de hashtag #blijfthuis. De oproep om alleen naar de milieustraat te komen als dat echt noodzakelijk is, vindt niet in alle gemeenten gehoor. De opruimwoede leidt op sommige milieustraten nog steeds tot hoge bezoekersaantallen. De 1,5 meter-regel en het feit dat medewerkers door die verplichte afstand niet altijd kunnen helpen zorgt daardoor voor lange wachtrijen en wachttijden. Gemeenten bedenken daarom allerlei inventieve oplossingen, zoals een pop-up milieustraat op het parkeerterrein van een recreatieoord in Oosterhout. De tijdelijke milieustraat moet de drukte bij de milieustraat verminderen. Bezoekers konden er op een zaterdag drie soorten afval wegbrengen: snoeihout en tuinafval, puin en B-hout. Omdat de containers daarvoor eenmalig zijn neergezet moeten ze wel omhoog klimmen om er hun afval in te gooien. Ook de gemeente Nijmegen koos voor een extra locatie en werkt op zaterdagen in april samen met M&M Containers. Daar kunnen inwoners gratis hun snoeiafval inleveren. Desalniettemin is ook daar het credo: #blijfthuis.

Stoel of bank kan wel even wachten

‘Jongens, kom niét allemaal naar de milieustraat toe. Een stoel of bank kan best nog even thuis wachten. Als we de druktegrenzen gaan overschrijden lopen we een groot risico’, is een oproep van Gerard Wiggers, manager Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) waar het AD over bericht. Sinds medio maart loopt het vooral in Zeist op zaterdag storm, vertelde hij de krant. Daar loopt de teller op tot 70 bezoekers per uur, twee keer zo veel als op een gemiddelde zaterdag. Verkeersregelaars moesten de file in goede banen leiden die ontstond richting het afvalbrengstation in Huis ter Heide. De drukte leidde op andere plaatsen tot sluiting, zoals in De Bilt waar de milieustraat op zaterdag voorlopig is gesloten. De gemeente Leiden schort een deel van de dienstverlening op. Het ophalen van de zogeheten ‘Green Bags’, grote zakken voor tuinafval, gebeurt in verband met de drukte even niet meer.

Voorlichten over andere mogelijkheden

Niet iedereen heeft begrip voor de maatregelen die milieustraten nemen. Dit wordt duidelijk uit het verhaal van Stephan Efdé, medewerker op een van de milieustraten van Omrin dat een liveblog bijhoudt. ‘Lachend roepen mensen: ben ik weer. Onbegrijpelijk. Ze zien de ernst van de situatie blijkbaar niet.’ Het meest schrijnende vond hij een verpleegster die haar noodzakelijk afval niet kwijt kon, omdat ze door haar dienst pas aan het eind van de dag kon aansluiten. ‘Helaas te laat. Voor haar stonden meerdere mensen achter elkaar de rij op te houden met twee cocosmatten, vijf batterijen en een accu. Dan denk je: beste mensen, blijf nog even thuis, zodat de noodgevallen ruimte houden om te komen. Voor hen is het écht nodig.’ Ook bij een van de andere milieustraten van Omrin, in Leeuwarden, is het druk. Dagelijks komen er aan de Greunsweg tussen de driehonderd en vierhonderd bezoekers. Anna Dotinga is voorlichter bij de Omrin. Ze informeert de bezoekers over de wachttijd en denkt mee over alternatieven, bijvoorbeeld als bezoekers maar één doosje glas of wat kleding bij zich hebben. ‘Dat kan beter in de glasbak of de textielbak’, geeft ze dan als advies. ‘Batterijen en lampen kunnen bijvoorbeeld ook naar de supermarkt en bouwmarkt. Dat scheelt hier oponthoud’, aldus Anna op het liveblog van Omrin.

Afvoer containers

Verlengde openingstijden zijn voor de meeste milieustraat geen optie, ook al veronderstellen sommige bezoekers dat dat wachttijden kan verminderen. Het hek van de milieustraat gaat onherroepelijk op tijd dicht, maakt Anna duidelijk. Dat kan volgens haar niet anders. ‘Na sluitingstijd begint voor ons de volgende dag. Hier is veel overslag en voor de verwerking van het aangeleverd afval en de goederen moeten de containers worden afgevoerd. Ook wordt de milieustraat weer klaargemaakt voor de volgende dag. Voorlopig weer een dag met files. ‘Pas als Omrin de strenge maatregelen kan versoepelen, zal het weer beter doorrijden’, zegt ze. ‘Tot die tijd moeten de mensen vooral hun spullen tijdelijk opslaan en alleen in noodgevallen voor de file van de milieustraat kiezen.’

Meer weten?

Het blog Care4Circulair besteedt regelmatig aandacht aan ontwikkelingen over milieustraten. Wilt u op de hoogte blijven? Volg het blog Care4Circulair dan op LinkedInTwitterFacebook of Instagram.

Meer informatie?