Druk bezocht Duits seminar over circulaire milieustraat en digitalisering

De circulaire milieustraat en de mogelijkheden die digitalisering biedt, zo vergaand dat zelfs een deels onbemande milieustraat mogelijk is. Die onderwerpen stonden centraal tijdens een seminar in de Duitse stad Iserlohn die Modulo Milieustraten organiseerde met het Duitse sensis GmbH. ‘De belangstelling was boven verwachting groot. Dat geeft wel aan hoe de thema’s leven die aan bod zijn gekomen’, zegt directeur Ron van Ommeren van Modulo. Hij kijkt terug op een geslaagde dag met een informatief en gevarieerd programma. ‘Het seminar gaf een goed beeld van ontwikkelingen en nieuwe trends binnen onze branche.’

Foto: De bijeenkomst vond plaats in het Duitse Iserlohn, in SASE, een museum dat de geschiedenis van de afvalinzameling van de stad Essen laat zien.

Innovatieve mogelijkheden circulaire milieustraat en digitalisering

In Duitsland is de circulaire milieustraat een relatief nieuwe ontwikkeling, maar staat wel volop in de belangstelling omdat het bijdraagt aan de circulaire economie, zegt Van Ommeren. ‘Daarom wilden we ook laten zien wat de synergie is als we de innovatieve circulaire milieustraat combineren met de laatste ontwikkelingen in digitalisering. Denk aan het volledig digitaal afhandelen van de inzameling op de milieustraat, geautomatiseerd toegangsbeheer en apps die inwoners informeren over de ingezamelde fracties en de grondstoffen waardoor ze gestimuleerd worden hun afval beter te scheiden. Het concept van een deels onbemande milieustraat 24/7 draagt daar aan bij omdat inwoners hun grof huishoudelijk afval bijna altijd kunnen brengen. Dat heeft niet alleen een positief effect op hergebruik, maar komt ook de circulaire economie ten goede komt. Mede om die reden hebben we het seminar ook samen georganiseerd met een innovatieve organisatie als sensis GmbH. Samen pikken we nieuwe trends op waardoor we snel en proactief kunnen inspelen op veranderingen in de markt.’

Museum SASE Hause der Städtereiniger Modulo Milieustraten innovatie digitalisering milieustraat vabn de toekomst Care4Circulair
Er was veel belangstelling voor de door Modulo Milieustraten en sensis GmBH georganiseerde bijeenkomst die werd bezocht door ruim 100 deelnemers van gemeenten, inzamelaars van huishoudelijk afval, adviesbureaus en architecten.

Compleet palet aan kennis en ervaring

Modulo heeft al meerdere circulaire milieustraten in Duitsland gerealiseerd, onder meer in Herne en Paderborn. ‘We krijgen daar altijd veel vragen over’, zegt van Ommeren. ‘Een hele dag alle deskundigen bij elkaar is dan een mooie gelegenheid om het complete palet aan kennis en ervaring voor het voetlicht te brengen. Zo vertelde de architect van de milieustraat in Paderborn hoe het traject met Modulo is verlopen: vanaf het ontwerp tot en met oplevering. Na een uitgebreide marktoriëntatie koos de gemeente Paderborn voor het Modulo-concept. We hebben daarvoor de expertise en ervaring, zowel van afvalinzameling en -recycling als van civiele techniek. Dit werkt efficiënt en kostenbesparend en resulteert in een overzichtelijk proces voor alle betrokken partners. Zo veel bleek wel uit de presentatie van de architect.’

Meer weten?

Klik dan hier om het programma te downloaden. Wilt u meer weten over circulaire milieustraten? Lees dan ook: gerenommeerd Duits vakblad bericht over Modulo-milieustraat of circulaire milieustraat HVC in Papendrecht opgeleverd en in gebruik.

Wilt u meer weten over advies en realisatie van circulaire milieustraten? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten. U kunt ook contact opnemen, telefoon: (035) 5885454.

Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?