Sjoerd Dijkstra: ‘ontwikkeling circulaire milieustraat Nieuwkoop inspirerend en praktisch proces’

Tevreden bezoekers, geen wachtrijen meer en een hoger scheidingspercentage van het grof huishoudelijk afval. Het zijn drie van de voordelen van de circulaire milieustraat in de gemeente Nieuwkoop. Modulo Milieustraten tekende zowel voor het adviestraject, het ontwerp als de realisatie van de milieustraat. Aan het blog Care4Circulair vertelt Sjoerd Dijkstra, afdelingsmanager beheer openbare ruimte, hoe dat in z’n werk ging en hoe hij op die periode terugkijkt.

>> Foto: Onder het verhoogde bordes van de circulaire milieustraat in Nieuwkoop is 600 vierkante meter extra ruimte beschikbaar. Die wordt onder meer gebruikt voor het inzamelpunt voor de kringloop, het depot voor klein chemisch afval en de opslag voor minicontainers.

Extra ruimte onder verhoogde bordes benutten

Plannen waren er al wel voor een nieuwe milieustraat. Hoe die invulling moesten krijgen, was nog een punt van overleg. Maar toen al was een circulaire milieustraat een optie, blikt Sjoerd Dijkstra terug. ‘Er waren meerdere mogelijkheden, waaronder aansluiten bij de milieustraat in Alphen aan den Rijn, het bouwen van een conventionele milieustraat of een circulaire milieustraat met als grote voordeel dat we de ruimte onder het verhoogde bordes konden benutten. Mede daarom hebben we een circulaire milieustraat meegenomen in de planvorming en voorgelegd aan de B&W. Behalve de extra ruimte onder het bordes speelden daarbij ook andere voordelen een rol. Zo is de milieustraat zelf ook circulair omdat deze is opgetrokken uit U-elementen van ecogranulaat, gemaakt van oude asfaltwegen. Daardoor is de milieustraat flexibel ontworpen en kan die in de toekomst worden aangepast als ontwikkelingen daar om vragen. Ook kunnen de elementen altijd opnieuw worden gebruikt waardoor er nooit grondstoffen verloren gaan. Dat past bij het duurzame beleid van de gemeente. Deze serie aan voordelen waren mede redenen om voor het Modulo-concept te kiezen.’

Modulo heeft het totale traject gedaan: van advies, ontwerp tot realisatie van de circulaire milieustraat, inclusief het bestek voor de aanbesteding van het civiele werk. Door alles in één hand te houden verliep het hele proces soepel en werden fouten voorkomen.

Dynamisch proces: advies, ontwerp, realisatie

Ontwerp tussentijds aanpassen op basis van nieuwe inzichten

Tijdens het hele ontwikkeltraject bleken het modulaire systeem en het verhoogde bordes duidelijke voordelen te hebben, wordt duidelijk uit het verhaal van Dijkstra. ‘We hebben daardoor 600 vierkante meter extra en kunnen die ruimte optimaal gebruiken, zoals voor het inzamelpunt voor de kringloop, de opslag voor piepschuim, het depot voor klein chemisch afval en de opslag voor inzamelmiddelen, zoals de minicontainers. Door de gedegen expertise en jarenlange ervaring zijn we samen tot dit praktische ontwerp gekomen. En het mooie is dat we tussentijds op elk moment het ontwerp konden heroverwegen op basis van nieuw verworven inzichten. Zo hebben we bijvoorbeeld op een bepaald moment besloten dat we graag deuren onder het bordes wilden zodat de onderkant ook toegankelijk zou zijn vanaf de gemeentewerf die nu wordt gebouwd. Daardoor kunnen we de ruimte onder het bordes ook voor de gemeentewerf gebruiken, bijvoorbeeld voor de opslag van aanhangers, verkeersborden, brandstof en materialen.’

De nieuwe milieustraat biedt veel voordelen. Zo is het scheidingspercentage omhoog gegaan. Door de optimale logistiek gaat de doorstroming op het bordes bovendien heel vlotjes waardoor er geen wachtrijen meer zijn. Mede daarom zijn inwoners erg tevreden.

Beschikbare ruimte optimaal benutten

Waar de gemeente en de gebruikers van de circulaire milieustraat in Nieuwkoop erg tevreden over zijn, is de functionaliteit van het ontwerp, maakt Dijkstra aan het einde van het gesprek duidelijk. ‘Het is niet zo maar: het is handig dat Modulo-systeem. We gebruiken de ruimte onder het bordes ook echt. Ook zijn we heel blij dat de inwoners zo tevreden zijn en dat de milieustraat in de praktijk werkt zoals we ons vooraf hebben bedacht. Samen met m’n collega’s die betrokken waren bij het hele proces ben ik erg tevreden hoe dat is gegaan. Bij het ontwikkelen van een milieustraat komt veel kijken. Dat heeft in ons geval twee jaar geduurd. Je moet tijdens het ontwerpproces goed nadenken wat er wel of niet gaat werken met de beperkte beschikbare ruimte die er is. Vooral door de kennis en ervaring van Modulo is het ons gelukt op die locatie een milieustraat te realiseren die aan alle wensen voldoet en ook nog eens circulair is. En daar zijn we met z’n allen heel trots op.’

Over Modulo Milieustraten

Modulo is specialist in het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat van gesloopte asfaltwegen. De U-elementen hebben een levensduur van minimaal 50 jaar. Daardoor kunnen ze makkelijk meerdere malen opnieuw worden gebruikt zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit. Per 2021 geeft Modulo een inruilgarantie op de nieuw gebouwde milieustraten.

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder of lees: 
Milieustraat Nieuwkoop: draagt bij aan duurzame doelen gemeente
Circulaire milieustraat HVC in Papendrecht opgeleverd en in gebruik
Milieustraat Lemmer officieel in gebruik genomen (video)

Wilt u meer weten over advies en de bouw van circulaire milieustraten? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten. U kunt ook contact opnemen, telefoon: (035) 5885454.

Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter,  en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

https://www.youtube.com/watch?v=xEwphhgeWbo

Meer informatie?