Betonnen KCA-depot van ecogranulaat heeft lange levensduur en is onderhoudsarm

Een lange levensduur. Dat is een van de voordelen van een betonnen depot voor klein chemisch afval, gemaakt van prefab U-elementen. ‘Door het materiaalgebruik is er minder onderhoud aan het KCA. Dit scheelt flink in de kosten’, zegt Sander Ott, projectleider bij Modulo Milieustraten. ‘Doordat de U-elementen zijn gemaakt van ecogranulaat, hoeven er bovendien geen primaire grondstoffen te worden gebruikt. Daardoor zijn de depots voor klein chemisch afval die we ontwerpen en realiseren tegelijkertijd duurzaam en circulair.’

>> Foto: depot voor klein chemisch afval in Emmeloord: voorbeeld van een betonnen KCA, opgetrokken uit U-elementen gemaakt van ecogranulaat van oude asfaltwegen. 

KCA duurzaam en circulair gebouwd

De depots voor klein chemisch afval die Modulo Milieustraten ontwerp en realiseert, zijn om twee redenen duurzaam en circulair, legt Sander uit. ‘Duurzaam omdat er voor de betonproductie geen primaire grondstoffen nodig zijn en de KCA-depots een lange levensduur hebben. En circulair om twee redenen: de U-elementen kunnen steeds opnieuw worden gebruikt en ook kan het ecogranulaat weer worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Door de modulaire bouw is een KCA bovendien makkelijk aan te passen of uit te breiden als de situatie daar om vraagt. Ook kan het eenvoudig worden geïntegreerd in een nieuwe milieustraat waardoor het depot voor klein chemisch afval zowel ’toekomstbestendig als ‘investerings-proof’ is.’

Scherpe prijsstelling en snelle realisatie door standaardisatie 

Twee weken. Meer tijd is er niet nodig om op locatie een nieuw depot voor klein chemisch afval te realiseren. Dat kan door de korte lijnen en strakke processen, zegt Sander. ‘Die snelheid wordt ook haalbaar door het standaardiseren van de productie’, legt hij uit. ‘De U-elementen van ecogranulaat waarmee we het KCA opbouwen, kunnen daardoor efficiënter worden gemaakt. Aan de uiteindelijke realisatie gaat dan nog de voorbereiding vooraf, zoals voor advies over het ontwerp. Dit wordt onder andere gebaseerd op de ingenomen hoeveelheid chemisch afval en hoe vaak dit wordt opgehaald. Ook worden we vaak gevraagd het oude depot te demonteren. Afhankelijk van de specifieke wensen van een gemeente is voor het voortraject doorgaans vijf weken nodig.’ Door de standaardisatie die we afgelopen jaren hebben doorgevoerd, kunnen we verschillende typen KCA-depots tegen scherpe prijzen aanbieden.’ Sander weet waar hij het over heeft. ‘We ontwerpen en realiseren al meer dan tien jaar KCA’s. Door de jarenlange ervaring hebben we inmiddels een gedegen expertise opgebouwd. Alle KCA’s die we realiseren voldoen daarom dan ook aan de wet- en regelgeving, waaronder de PGS15-eisen’, aldus Sander.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het snel realiseren van een duurzaam KCA dat prijstechnisch interessant is? Kijk dan op de website van Modulo Milieustratenof lees de post op het blog Care4Circulair: onderhoudsarm KCA-depot flexibel en snel bouwen.

Of volg ons op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?