Gerenommeerd Duits vakblad bericht over Modulo-milieustraat

Meer bezoekers kunnen ontvangen – ook tijdens de zaterdagse piekuren – en ze tegelijkertijd een betere service bieden. Dat realiseerde het Duitse Paderborn met de nieuwe milieustraat die op 15 september officieel is geopend. Door de keuze voor een verhoogd bordes is er bovendien onderin veel ruimte, onder meer voor de opslag van grondstoffen. Mede daardoor kan Paderborn met de nieuwe milieustraat ook meer afvalstromen gescheiden inzamelen. Het is een van de redenen waarom is gekozen voor het Modulo-concept. Dit blijkt uit een redactioneel artikel in Duitse VKS-NEWS, vergelijkbaar met GRAM van de Nederlandse NVRD. Het gerenommeerde tijdschrift interviewde manager dr. ing. Dietmar Regener van de ASP Abfallentsorgungs- und Stadtreinigungsbetrieb Paderborn die opdracht gaf tot het realiseren van de nieuwe milieustraat.

Snellere doorstroming en betere service

Containers op het maaiveld met trappen om het afval te kunnen storten. Dat was de oude situatie van de milieustraat ‘An der Talle’ in Paderborn, een van de twee milieustraten van het afvalverwijderings- en stadsreinigingsbedrijf Paderborn (ASP). De gelijkvloerse milieustraat dateert uit 2008. Al een paar jaar later bleek uitbreiding nodig door het groeiend aantal bezoekers dat sinds 2009 steeg van 217.000 tot 268.000. Met tijdens piekuren op zaterdag gemiddeld 200 bezoekers per uur. Daardoor werd het een steeds grotere uitdaging om de bezoekersstromen snel door de milieustraat te leiden en lange wachtrijen te voorkomen. Na een uitgebreide marktoriëntatie koos Paderborn voor het Modulo-concept. Mede doordat er onder het verhoogde bordes veel extra opslagruimte is, bijvoorbeeld voor gesorteerde afvalfracties en grondstoffen. Ook is er een kringloopwinkel die door het Rode Kruis wordt beheerd. Omdat de containers aan een langgerekt bordes staan, voorzag die keuze tegelijkertijd in een hoger serviceniveau voor de bezoekers die voor het storten van hun afval niet meer de trap omhoog op hoeven. Die staan door het dak ook nog eens droog en uit de wind. Het dak krijgt nog zonnepanelen. De groene stroom wordt opgeslagen onder het bordes en gebruikt voor de energievoorziening van de gemeentewerf en de milieustraat zoals voor het persen van de containerinhoud. Daarmee is de energievoorziening niet alleen duurzaam. Door de U-elementen is de milieustraat ook nog eens circulair omdat deze eenvoudig kan worden aangepast of verplaatst als toekomstige ontwikkelingen daarom vragen.

Artikel downloaden

Wilt u het hele artikel lezen in VKS-NEWS? Klik dan hier om de pdf te downloaden.

Duitsland Paderborn nieuwe milieustraat ecogranulaat verhoogd bordes verhoogd grondgebruik Modulo Milieustraten VSK NEWS VKU Care4Circulair
VKS-NEWS is een uitgave van Abteilung Abfallwirtschaft und Stadtsauberkeit VKS, onderdeel van de VKU (het Verband kommunaler Unternehmen).

Meer weten?

Lees dan ook: Nieuwe milieustraat in Duitse Paderborn opgeleverd, kijk in de rubriek ‘Milieustraten’ of op de website van Modulo Milieustraten. U kunt ook contact opnemen, telefoon: (035) 5885454.

Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?