Spooknetten opvissen en recyclen tot hoogwaardig nylon. Dat is de missie van Healthy Seas. Ocean Sole heeft een vergelijkbaar doel en raapt aangespoelde teenslippers van Afrikaanse stranden die ook voor nieuwe producten worden gebruikt. Allebei de non-profitorganisaties zetten zich in voor een schonere wereld. Tegelijkertijd verminderen ze de afvalberg en geven ze afval een tweede leven als kleurrijke dieren, badkleding of sokken. Bovendien dienen initiatieven als Ocean Sole en Healthy Sea een maatschappelijk doel: ze creëren werkgelegenheid, onder meer in Kenia dat met 40 procent een van de hoogste werkloosheidscijfers van Afrika heeft.
>> Foto: Ocean Sole en Healthy Seas zetten zich allebei in voor schone oceanen en stranden. Zo maakt Ocean Sole van aangespoelde teenslippers kleurrijke dieren, zoals deze dolfijn (beeld uit video van GRID-Arendal/GIZ).
Ocean Sole: sieren van aangespoelde teenslippers
Goedkoop en om die reden massaal gedragen. Teenslippers zijn wereldwijd al jaren ongekend populair en dan vooral in landen met minder ontwikkelde economieën. Zo makkelijk als ze worden verkocht, worden ze ook weer afgedankt. Net als veel zwerfplastic eindigen ontelbare flip-flops in zeeën en oceanen. De Engelse Julie Church zag tijdens een bezoek aan Kenia in de aangespoelde teenslippers geen afval, maar een grondstof voor traditioneel gemaakte beeldjes. Met als motto ’trade not aide’ begon ze in 1999 met Ocean Sole dat onder meer de leefomstandigheden van de lokale bevolking in Afrika wil verbeteren. De vrouwen en kinderen rapen de aangespoelde teenslippers. Nadat ze zijn gewassen, maken ambachtslieden er kleurrijke dierenbeeldjes van, waaronder olifanten, leeuwen, giraffen en dolfijnen. En dat blijft niet bij kleine schaalmodellen. In het Nederlandse hoofdkantoor van het Wereldnatuurfonds staat bijvoorbeeld een giraffe van vier meter hoog. Het werk van Ocean Sole heeft ook milieuvoordelen, waaronder het opruimen van de stranden en voorkomen van de kap van tropisch hardhout. Veel van de kunstenaars die de ’teenslipperdieren’ uitsnijden, maakten daarvoor beelden van tropisch hardhout die ze aan toeristen verkochten. Jaarlijks verzamelt en verwerkt Ocean Sole zo’n 48.000 kilo aan teenslippers. Dat zijn ruim 350.000 flip-flops. Sinds de oprichting in 1990 gaat het in totaal om meer dan 1.000 ton. Dat levert werk op voor meer dan 150 Kenianen.
Healthy Seas: sokken van spooknetten
Het gewicht van maar liefst 6.100 blauwe vinvissen – 640.000 ton. Zo veel visnetten blijven volgens berekeningen van de Verenigde Naties elk jaar achter in de oceanen. Dat plastic afval vormt een ernstige bedreiging voor het zeeleven. Dieren kunnen er in komen vast te zitten en overlijden. Om dat te voorkomen halen vrijwillige duikers van Healthy Seas elk jaar spooknetten uit onder meer de Noordzee, Middellandse zee en Adriatische zee. Healthy Seas werkt daarvoor samen met vissers en lokale gemeenschappen. Na het schoonmaken op land, wordt van de spooknetten hoogwaardige nylon garen gesponnen voor het maken van onder meer sokken, bad- en sportkleding, ondergoed en tapijten. Healthy Seas is een internationale samenwerking van de non-profitorganisatie Ghost Fishing en twee duurzame bedrijven: Star Sock en de Aquafil Group. Er is ook een Nederlandse tak. Eerder deze maand viste Wrakduikteam Zeester, een van de Nederlandse vrijwillige duikteams, 150 kilo aan spooknetten op uit de Noordzee. Wereldwijd werd er tussen 2013 en 2018 ruim 450.000 ton aan spooknetten opgevist. Daarvan kunnen 350.000 vierkante meter tapijt of negen miljoen paar sokken worden gemaakt.
Meer weten?
Beelden van Ocean Sole worden onder meer verkocht via het Nederlandse Nic & Mic. Wilt u meer weten? Kijk dan op de website van Ocean Sole en Healthy Seas. Of bekijk de video’s hieronder.
Het blog Care4Circulair besteedt regelmatig aandacht aan recycling. Op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram.