De drie meest gestelde vragen over milieustraten (samenvatting)

Korte wachtrijen – ook als het druk is – en een veilige milieustraat door valbescherming rond de containers. Het zijn twee van de onderwerpen die aan bod komen in de rubriek ‘Drie vragen over…’ Deskundigen geven vanuit hun ervaring en expertise antwoorden op de meest gestelde vragen over een onderwerp. En dat leidt tot verrassende conclusies, zoals dat een milieustraat kan bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van gemeenten. Het blog Care4Circulair vat drie posts uit de rubriek samen over: digitalisering, toegangscontrole en valbescherming op de milieustraat.

>> Foto: Sander Ott van Modulo Milieustraten inspecteert tijdens een jaarlijkse controle de valbescherming. ‘Een jaarlijkse visuele inspectie geeft inzicht in onderhoud en kosten van een milieustraat.’

Digitalisering milieustraat draagt bij aan duurzame gemeente

Digitalisering van een milieustraat standaard afvalsoftware PieterBas Automatisering Care4Circulair Modulo Milieustraten
Digitalisering op de milieustraat levert ook informatie op over de ingezamelde fracties. Gemeenten gebruiken dit onder meer voor hun meerjarenbegroting.

Toegangscontrole met een afvalpas, het registreren van de soorten afval en de betalingen. Het zijn voorbeelden van digitalisering op de milieustraat. Een ICT-systeem neemt het werk over dat met de hand wordt gedaan en papieren documenten worden vervangen door een digitale versie. Omdat het mes in de papierberg kan, profiteren gemeenten van een aantal milieuvoordelen. Zo sneuvelen er minder bomen, neemt het aantal gereden transportkilometers af en daalt de CO2-uitstoot. Daardoor draagt digitalisering op de milieustraat bij aan de duurzaamheidsdoelen van gemeenten.

Meer weten?
Lees dan ook: Drie vragen over… digitalisering van een milieustraat

Minder wachtrijen door goede toegangscontrole

Toegangscontrole weegbrug routing wachtrijen milieustraat Modulo Milieustraten Care4Circulair
Toegangscontrole gaat ook afvaltoerisme tegen van bezoekers van andere gemeenten en voorkomt dat bedrijven zonder toestemming hun afval kunnen storten.

Een niet goed uitgewerkte routing en logistiek. Dat kan een reden zijn waarom de doorstroming op een milieustraat onvoldoende is en bezoekers voor de poort moeten wachten. Wachtrijen voorkomen kan onder meer door toegangscontrole met een pasje, eventueel in combinatie met een doseersysteem. Een andere mogelijkheid is kentekenregistratie en wegen op een weegbrug. Doordat er veel systemen op de markt zijn, is het aantal mogelijkheden eindeloos. Het is elke keer maatwerk – afgestemd op het beleid van de gemeente en de lokale situatie.

Meer weten?
Lees dan ook: Drie vragen over… toegangscontrole op de milieustraat

Valbescherming voorkomt ongelukken

Het hek moet sterk genoeg zijn om gewicht te kunnen dragen, bijvoorbeeld als iemand er even een bank op laat rusten voordat die in de container verdwijnt.

Een ketting of stang zijn onvoldoende om de veiligheid van bezoekers en medewerkers op een milieustraat te waarborgen. De uitvoering van valbescherming wordt bepaald door de hoogte en de afstand tussen de spijlen. Andere factoren zijn het soort afval dat bezoekers in de containers gooien en de keuze voor het ontwerp. Daarbij gaat het om het snel kunnen plaatsen en vervangen van de valbescherming, bijvoorbeeld als er een reparatie nodig is.

Meer weten?
Lees dan ook: Drie vragen over… valbescherming op de milieustraat

Meer weten?

Lees dan ook:
Quick scan brengt milieustraat en verbeterpunten snel in beeld
Visuele inspectie geeft inzicht in onderhoud en kosten milieustraat

Wilt u meer weten over milieustraten? Kijk dan op de website van Modulo Milieustraten of neem dan contact met ons op, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?