Milieustraat flexibel optimaliseren: zes voorbeelden

Onderdelen van de inrichting van een milieustraat makkelijk en snel vervangen. Dat kan door standaardisatie van het ontwerp en de uitvoering. Het gaat dan om onder meer de valbescherming, de vuilkleppen en de ‘glijbaan’, zegt Sander Ott, projectleider bij Modulo Milieustraten. ‘Door een standaard maatvoering zijn onderdelen van de inrichting demontabel en uitwisselbaar. Medewerkers kunnen daardoor bijvoorbeeld zelf eenvoudig een hek vervangen zonder dat daarvoor een verzoek naar een externe leverancier hoeft. Een voordeel is ook dat door standaardisatie onderdelen van de inrichting op elke milieustraat kunnen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan containerplaten en gordingen. Dat zorgt voor maximale flexibiliteit, een belangrijk criterium bij de keuze voor de inrichting van een milieustraat.’ Hij vertelt aan het blog Care4Circulair wat de zes meest gebruikte onderdelen zijn bij de inrichting van een milieustraat.

>> Foto: vuilkleppen voorkomen dat bij het inwerpen afval tussen het bordes en de container valt.

1: fractieborden en valbescherming

Fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Modulo Milieustraten Care4Circulair

Valbescherming voorkomt ongelukken bij containers op een verhoogd bordes van de milieustraat. Voor een optimale veiligheid zijn de hoogte en de afstand tussen de spijlen belangrijke aandachtspunten. Valbescherming rond een container wordt meestal gecombineerd met fractieborden zodat bezoekers van een milieustraat weten welk afval in welke container hoort. Een combinatie van de juiste pictogrammen, namen en nummers helpt daarbij. Borden moeten ook van grote afstand goed te lezen zijn, eenvoudig zijn te onderhouden en makkelijk kunnen worden aangepast.

Meer weten? Lees dan ook: Drie vragen over… valbescherming op de milieustraat

2: containerbeschermplaten

Containerplaten fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Modulo Milieustraten Care4Circulair

Containerbeschermplaten worden onder een container gelegd om de ondergrond te beschermen. De platen van Modulo Milieustraten zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Op de containerbeschermplaten zijn eindbalken en kunststof zijgeleiders geplaatst. Die zorgen er voor dat de container op de juiste positie op de plaat komt te staan. De eindbalk voorkomt dat de container niet doorschiet en het element beschadigt.

3: glijbanen

Glijbaan overkapping gordingen containerplaten fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Papendrecht Modulo Milieustraten Care4Circulair

Makkelijker bepaalde fracties, zoals groenafval, storten in een container op de milieustraat. Dat kan door een glijbaan te bevestigen aan het hek rond de container. De glijbaan doet wat het zegt: mensen die de glijbaan gebruiken als ze groen komen storten, kunnen dat met minder moeite in de container laten ‘glijden.’

4: vuilkleppen

Vuilkleppen Fractieborden en valbeveiliging milieustraat Modulo Milieustraten Care4Circulair

Vuilkleppen voorkomen bij het inwerpen afval tussen het bordes en de container valt. De afzonderlijke vuilkleppen kunnen met een losse hendel worden bediend. De vuilkleppen zijn gemaakt van dubbelgewapend rubber dat wordt verwerkt in een verzinkt stalen frame en vastgemaakt aan het Modulo-element van ecogranulaat.

5: gordingen

Gordingen containerplaten fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Modulo Milieustraten Care4Circulair

Kunststof gordingen voorkomen dat de lange zijde van de container bij het neerzetten tegen het bordes aan komt. De gordingen zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Ze kunnen zowel op de kopse kant als de zijkant van de Modulo-elementen worden geplaatst.

6: overkapping

Overkapping gordingen containerplaten fractieborden en valbeveiliging milieustraat Nieuwkoop Modulo Milieustraten Care4Circulair

Een overkapping van een bordes zorgt er voor dat bezoekers bij nat weer droog hun afval op de milieustraat kunnen inleveren. Op veel daken liggen zonnepanelen die elektriciteit opwekken voor de milieustraat. Door slim te ontwerpen kan de beschikbare ruimte efficiënt worden benut en de beheersunit onder het dak worden gesitueerd. De zijkant van het dak is vaak lichtdoorlatend waardoor er onder de overkapping geen onnodige extra verlichting hoeft te worden geplaatst en het energieverbruik lager is (foto: overkapping milieustraat van HVC in Papendrecht).

Meer weten? Lees dan ook: circulaire milieustraat HVC in Papendrecht opgeleverd en in gebruik

Meer weten?

Wilt u meer weten over de milieustraten die Modulo ontwerpt en bouwt? Kijk dan in de rubriek ‘Milieustraten’ of op de website van Modulo Milieustraten. U kunt ons ook bellen, telefoon: (035) 5885454.

Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. 

Meer informatie?