Er is ook leven onder de milieustraat

Deze tijd van het jaar is het op de gemiddelde milieustraat een komen en gaan van mensen. Voorjaar betekent opruimen en één of meerdere gangen richting de milieustraat om grof huishoudelijk afval te brengen. Er zijn ook milieustraten waar een deel van de activiteiten zich aan het oog onttrekt, zoals in Woerden. Door het verhoogde bordes is het ook daaronder een en al levendigheid , blijkt uit berichtgeving van ‘indebuurt Woerden’.

>> Foto boven: Teammanager Monique à Campo van de milieustraat in Woerden laat de ruimte onder het bordes zien met de innamebalie en opslag van klein chemisch afval (foto indebuurt Woerden).

KCA-depot onder bordes

Bovengronds is het een drukte van belang. Op aanwijzing van de medewerkers staan bezoekers onder meer hun hout en plastic te sorteren. Onder hun voeten speelt zich in die tussentijd heel wat meer af. Onder het wegdek in de bunkers van de milieustraat zijn andere collega’s druk bezig het ingeleverde klein chemisch afval (KCA) te sorteren. Dat doen ze in het KCA-depot onder de milieustraat. Verfemmers, verpakkingen van chemische middelen, fotografisch afval, noem maar op. Elke ruimte met dikke betonnen wanden is bestemd voor specifieke soorten KCA en heeft zijn eigen regels. Dat dit serieus moet worden genomen, blijkt uit de stickers op de brandwerende deur. Die duidelijke scheiding houdt verband met de veiligheid. Om die reden mag ook alleen maar speciaal daarvoor opgeleid personeel met het chemisch afval werken.

Meer weten? Lees dan ook: onderhoudsarm KCA-depot flexibel en snel bouwen.

Milieustraat Woerden circulaire milieustraat circulair ambachtscentrum Modulo Milieustraten Care4Circulair
Stickers op de deuren waarschuwen voor het gevaar van de materialen die onder de grond worden opgeslagen (Foto: indebuurt Woerden)

Ruimte onder milieustraat benutten

De milieustraat in Woerden heeft een verhoogd bordes. De innamebalie en opslag van het KCA zijn er onder gesitueerd. Dit heeft als voordeel dat de beschikbare grond dubbel kan worden gebruikt. Er zijn inmiddels ontelbare voorbeelden hoe gemeenten de ruimte onder het bordes gebruiken. Dat varieert van opslag van materieel, tot werkplaatsen en zelfs het parkeren van de auto’s van de gemeentewerf, zoals in Leusden. Met als belangrijk voordeel dat de investering in bijgebouwen hierdoor lager kan zijn. Een milieustraat met verhoogd bordes wordt mogelijk door ontwerpen en bouwen met flexibele U-elementen. Bij toekomstige veranderingen kunnen die makkelijk worden verplaatst om de milieustraat aan de nieuwe situatie aan te passen. Omdat de elementen zijn gemaakt van ecogranulaat is de CO2-uitstoot lager. Gemeenten kiezen om meerdere redenen voor dit concept, waaronder kostenefficiëntie en omdat het bijdraagt aan de gestelde milieudoelen.

Meer weten?

Lees dan ook de post: Drie vragen over… de locatie van een KCA-depot op de milieustraat of kijk op de website van Modulo Milieustraten. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?