Studiereis NVRD Antwerpen: ‘stimuleren van afvalscheiding is uitdaging’

Ook Antwerpen maakt zich op voor omgekeerd inzamelen. Het principe waarbij inwoners aan huis grondstoffen scheiden en het restafval naar een ondergrondse container brengen, wordt gefaseerd ingevoerd. Daardoor lijkt de afvalinzameling op die van een Nederlandse stad met dezelfde omvang. Dat zeggen Ron van Ommeren en Michiel van Wickeren nadat ze drie dagen deelnamen aan een studiereis van de NVRD naar Antwerpen. De deelnemers bezochten in het kader daarvan onder meer een ondergronds containerpark. Ook stond een rondleiding bij de vuilverbranding op het programma en maakten ze kennis met een Vlaamse kringlooporganisatie. ‘Een inspirerend bezoek waarvan we veel hebben geleerd’, aldus Ron en Michiel in een enthousiaste terugblik.

>> Foto: Tijdens de studiereis van de NVRD bezochten de deelnemers ook de vuilverbranding in Antwerpen.

Kringloopspullen bij milieustraat inleveren

Vlaanderen is verdeeld in communalen die net als in Nederland hun inzamelbeleid specifiek afstemmen op de locale situatie, werd duidelijk tijdens de driedaagse studiereis. ‘Daar waar de afvalinzameling vergelijkbaar is met die in Nederland, is de kringloop duidelijk anders georganiseerd’, vertelt Michiel. ‘In Vlaanderen kunnen burgers hun kringloopspullen bij de milieustraat inleveren. In Nederland kan dat niet overal. We zijn bij een sorteercentrum geweest waarbij zeven kringloopwinkels zijn aan gesloten. Zie het als een distributiecentrum voor kringloopwinkels. Als een van hen bijvoorbeeld geen bierglazen van een bepaald model meer op voorraad heeft, kan die winkel die aanvragen. De glazen worden dan direct bij binnenkomst voor die winkel apart gehouden.’

Meer textiel inzamelen

In datzelfde sorteertcentrum wordt ook het textiel uitgezocht. Eén partij doet de inzameling. Daarvoor zijn op openbare plekken, zoals de bibliotheek en buurtcentra, inzamelpunten. ‘Deze aanpak was een bewuste keuze’, zegt Michiel. ‘Het moet er voor zorgen dat er meer textiel wordt ingezameld dat kwalitatief beter is. In het sorteercentrum – waar net als in Nederland mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken – zijn ook andere activiteiten ondergebracht. Zo worden er onder meer elektronica gerepareerd. Leuk detail: ik vond er ook nog een Nederlandse krant uit 1955.’ Al met al een leerzaam bezoek, kijkt hij terug. ‘Behalve dat we tijdens der studiereis van de NVRD kennis hebben gemaakt met bevlogen vakprofessionals, voerden we ook inspirerende gesprekken.’ Consumentengedrag stond daarbij centraal, blijkt. ‘Het ging niet alleen over de manier van inzamelen, maar vooral hoe je mensen kunt stimuleren meer en beter te scheiden. Wat dat betreft is de situatie in Vlaanderen niet anders dan die in Nederland. Ook bij ons is dat de uitdaging waar we de komende jaren voor staan.’

Meer weten?

Wilt u op de hoogte blijven van inspirerend nieuws en leuke wetenswaardigheden? Volg het blog Care4Circulair dan op LinkedInTwitterFacebook of Instagram.

Meer informatie?