Michiel van Wickeren: ‘maatpak DutchSpirit op het lijf gesneden’

Toegang in plaats van bezit. Deze tekst staat aan de binnenkant van het duurzame colbert van Michiel van Wickeren dat hij zich bij DutchSpirit liet aanmeten. De in de voering geborduurde uitspraak is tekenend voor hem. ‘Zowel voor mijn functie als circulair adviseur bij Modulo Milieustraten als persoonlijk’, zegt hij. ‘De circulaire economie is mijn werk, dat wil ik ook uitstralen. Bovendien ben ik ook privé constant met duurzaamheid en circulariteit bezig. In het kader van practise what you preach draag ik daarom bewust een pak van DutchSpirit.’

>> Foto: Circulair adviseur Michiel van Wickeren in zijn duurzame maatpak van DutchSpirit. ‘Ik wil laten zien dat ik dagelijks met circulariteit bezig ben. Bovendien voel ik me er best wel leuk in.’

Duurzaam en circulair pak

Donkerblauw is het pak van Michiel, gemaakt van biokatoen. ‘Ik maakte kennis met DutchSpirit tijdens een congres. Door mijn professionele en persoonlijke interesse voor duurzaamheid en circulariteit bleef dat bij me ‘hangen’. Niet lang daarna had ik een sollicitatiegesprek. Omdat ik toe was aan een nieuw pak, was de keuze voor DutchSpirit snel gemaakt. Het is compleet maatwerk. Van de kleur, tot de keuze voor de stof, de voering en de knopen. Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven. Ik koos bijvoorbeeld voor een voering van okergeel, gecombineerd met donkeroranje. De knopen zijn van hout. Dat was bewust. Ik houd van zelf maken, creëren, met hout werken. Dat wil ik ook laten zien. De combinatie van de stof, de binnenkant van het jasje en knopen vertelt iets over wie ik ben. Bovendien zit het helemaal top en ook niet onbelangrijk: ik voel me er best wel leuk in.’

>> Foto: De maatpakken van DutchSpirit worden gemaakt volgens de circulaire principes. Een voorbeeld daarvan is deze zilveren knoop, gemaakt in samenwerking met Van Scherpenzeel. De knoop is bijzonder omdat het zilver is gewonnen uit gerecyclede röntgenfoto’s. Er is ook een versie als pin voor de revers van het colbert. (Foto: Erik Toenhake, DutchSpirit/LinkedIn, red.).

Met nieuwe businessmodellen experimenteren

De pakken van DutchSpirit zijn duurzaam en gemaakt van ecologische materialen. Als het na heel veel keren dragen op is, kun je het pak terug sturen zodat het materiaal weer wordt gerecycled, weet Michiel. Hij koos er voor het pak te leasen. ‘Ik experimenteer graag met nieuwe businessmodellen. Niet alleen om die initiatieven te ondersteunen en te stimuleren, maar ook om ze in de praktijk te testen. Natuurlijk is dat leuk ‘product als een service’, maar hoe werkt dat nu daadwerkelijk? Draagt het echt bij aan duurzaamheid en een circulaire economie of is het alleen maar een uitgestelde betaling? Dat probeer ik zelf uit te zoeken.’ Hoewel Michiel erg enthousiast is over zijn DutchSpirit-pak mist hij toch nog wel wat. ‘Extra service. Ik kan mijn pak bijvoorbeeld niet laten aanpassen, mocht ik dat willen. Daardoor is het niet echt een constructie op basis van ‘van bezit naar gebruik’, maar meer een uitgestelde betaling.’

>> Foto: behalve het pak van DutchSpirit draagt Michiel ook graag zijn gerestylde kostuum dat hij in een vintage winkel kocht. ‘Er moest nog wel aardig wat aan worden vermaakt voordat het paste, maar nu zit het me als gegoten. Ik ben er blij mee. Het leuke aan dit pak is dat het driedelig is en ik het op meerdere manieren kan dragen. Bovendien geef ik het pak een tweede leven waardoor ik geen nieuw kostuum hoefde te kopen en geen onnodige grondstoffen worden gebruikt.’

Meer weten?

Het blog Care4Circulair publiceert regelmatig posts over duurzaamheid, recycling en de circulaire economie. Ook de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedInTwitterFacebook of Instagram.

Meer informatie?