Rijkswaterstaat kondigt prijsvraag circulaire ambachtscentra aan

Er komt een prijsvraag voor ideeën en plannen voor circulaire ambachtscentra. Dit heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres dat eind maart in Utrecht plaatsvond. Naar verwachting worden de details voor inschrijving in april bekendgemaakt. Er was tijdens het Grondstoffencongres veel belangstelling voor circulaire ambachtscentra, zegt circulair adviseur Michiel van Wickeren van Modulo Milieustraten. ‘Daarbij ging het vooral over de transitie van bestaande milieustraten naar de toekomstige circulair hubs’, blikt hij terug. ‘Heel inspirerend’, vindt hij. ‘Mede omdat kennisuitwisseling tijdens congressen als deze bij die overgang een belangrijke rol speelt.’

Foto: milieustraten die voorbeelden zijn van de transitie naar circulaire ambachtscentra. Meer weten over de prijsvraag? Lees dan de post: Inschrijving geopend prijsvraag circulair ambachtscentrum.

Oproep aan gemeenten

Hoe groot het bedrag is dat beschikbaar komt voor de prijsvraag voor circulaire ambachtscentra is nog niet bekend. Dat weten we pas bij de uitvraag, zegt Van Wickeren. Nog tijdens de congresdag vroeg hij gemeenten op Twitter om met ideeën te komen. Zelf heeft hij ook nog wel een paar suggesties. ‘Op basis van meerdere lopende opdrachten bij klanten zien we genoeg mogelijkheden, zoals onderzoek op de milieustraat naar de inhoud van containers met grof huishoudelijk afval. Een ander idee is onderzoek naar het via de milieustraat inzamelen van het kantoor-, winkel- en dienstenafval.’ Hij pleit voor krachtenbundeling en roept gemeenten dan ook op om samen met Modulo onderzoeksvragen te formuleren voor gezamenlijke pilotprojecten. ‘Wij hebben voor gemeenten al meerdere ideeën en voorstellen voor circulaire ambachtscentra uitgewerkt. De subsidie biedt bij uitstek de mogelijkheid om een vervolgstap te zetten.’

Upcyclecentrum Almere kijkt vooruit

Michiel van Wickeren nam tijdens het Grondstoffencongres deel aan meerdere sessies, waaronder die over circulaire ambachtscentra. ‘De praktijk stond centraal met presentaties over Recycle City in Zaanstad en de nieuwe milieustraat van de gemeente Oss die circulair is door de demontagehal en samenwerking met een kringloopwinkel. Het Upcyclecentrum Almere keek met de Upstore vooruit: startups die nu nog hun vestiging hebben onder het recyclebordes in Almere kunnen doorgroeien naar een broedplaats voor circulaire bedrijven.’ Bij twee van de voorbeelden die tijdens de kennissessie over circulaire ambachtscentra aan de orde kwamen, heeft Modulo een rol gespeeld’, zegt hij. ‘Bij de door architect Thomas Rau ontworpen Recycle City in Zaandstad schetsten we het recyclebordes en het gebruik van de ruimten daar onder. Voor het Upcyclecentrum in Almere nam Modulo met een aantal andere partijen deel aan het totale project. We zijn al in een heel vroeg stadium – in 2012 – aangehaakt om te adviseren over onder meer de doelstellingen en functies van het Upcyclecentrum. Daarna hebben we samen met de architect de vertaalslag gemaakt naar het ontwerp. In de daarop volgende fasen hebben we ook het recyclebordes gebouwd.’

Circulaire ambachtscentra als oplossing

Het was de eerste keer dat Michiel het Grondstoffencongres bijwoonde. ‘Ik heb veel goede gesprekken gevoerd met gemeenten die zich oriënteren op de milieustraat van de toekomst. Om meerdere redenen. De oude milieustraat is gedateerd, gemeenten fuseren of door een samenwerking met een buurgemeente kan er meer uit een nieuwe milieustraat worden gehaald. Er zijn mogelijkheden te over om daar op te anticiperen. Om samen met alle betrokken partijen een milieustraat te ontwerpen die aansluit op lokaal beleid en overheidsdoelen, is een uitdaging’, zegt hij. ‘Maar tegelijkertijd levert de transitie naar circulaire ambachtscentra ook een belangrijke bijdrage aan Nederland Circulair 2050.’

Meer weten?

Meer weten over de prijsvraag? Lees dan de post: ‘Inschrijving geopend prijsvraag circulair ambachtscentrum’. Of lees de post deze post over waarin Michiel van Wickeren terugblik op het grondstoffencongres. U kunt het blog Care4Circulair ook volgen op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?