Circulaire milieustraat HVC in Papendrecht staat in twee dagen

Het circulaire bordes in Papendrecht staat. In twee dagen tijd zijn de 80 prefab elementen van ecogranulaat geplaatst, inclusief een depot voor klein chemisch afval. Dat werd in één keer van de vrachtwagen op het bordes getakeld. De ‘aankleding’ vergt ook nog een paar dagen. In die tijd worden onder meer het dak geplaatst, de verlichting op het bordes aangebracht en de camera’s geinstalleerd. Modulo Milieustraten ontwierp en bouwde de milieustraat voor HVC dat onder meer vanwege de duurzaamheid en flexibiliteit koos voor een circulair recyclebordes.

Update 18 april 2019: de nieuwe milieustraat van HVC in Papendrecht is inmiddels officieel opgeleverd en in gebruik. Het recyclebordes is circulair ontworpen en gebouwd. De betondelen zijn geproduceerd met ecogranulaten van gesloopt asfalt van wegen. Omdat er is gebouwd met flexibele betonelementen, is het bordes niet ‘aard- en nagelvast. Daardoor kan het relatief makkelijk worden aangepast of verplaatst. Steeds meer gemeenten kiezen voor flexibiliteit en toekomstbestendigheid, ziet manager advies en realisatie Doke van Niekerk van Modulo Milieustraten. ‘Dat past in de huidige ontwikkelingen. Je leest het overal: circulair bouwen wordt het nieuwe bouwen.’

Tot in de finesses georganiseerde logistiek

Plaatsen, stellen en koppelen. Zo makkelijk gaat het bouwen van een door Modulo ontworpen bordes, blijkt uit een video (zie hieronder, red.). Het bordes dat aan de voorkant 1 meter 20 hoog is en aan de achterkant 1 meter 55, bestaat uit 80 circulaire elementen van ecogranulaat. De vaart zat er goed in, wordt duidelijk uit een opmerking van Sander Ott, verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding. ‘Na de eerste dag stonden er 42 elementen op hun plek. De volgende dag kwamen daar bijna even zoveel bij.’ Dat tempo werd mogelijk door de tot in de finesses georganiseerde logistiek, blijkt. De milieustraat in Papendrecht wordt daardoor in relatief korte tijd gerealiseerd. ‘We zijn eind november gestart met de infra-werkzaamheden en op 1 april a.s. is de milieustraat klaar. Dat komt neer op een totale realisatietijd van 16 weken. En dat terwijl we in februari ook nog eens vier weken slecht weer hadden.’

Bouw circulaire miilieustraat Papendrecht HVC Modulo Milieustraten Care4Circulair
Door een uitgekiende logistiek kunnen de elementen van ecogranulaat snel achter elkaar worden geplaatst.

Lijnlasten lager dan bij bouwen met keerwanden

Duurzaamheid en flexibiliteit waren belangrijke redenen waarom HVC voor een circulaire milieustraat koos. ‘De elementen zijn gemaakt van ecogranulaat en kunnen steeds opnieuw worden gebruikt. Daardoor gaan er nooit grondstoffen verloren’, zegt Sander. ‘Bovendien hebben de circulaire elementen nog een ander voordeel. Ze zijn lichter. Daardoor zijn de lijnlasten  – de belasting naar de ondergrond – lager dan bij traditionele milieustraten met keerwanden.’ Bovendien is de milieustraat van HVC zo ontworpen dat er op een klein oppervlak van zo’n 4.000 vierkante meter een relatief groot bordes kan worden gerealiseerd.’

Bouw circulaire miilieustraat Papendrecht HVC Modulo Milieustraten Care4Circulair
De elementen worden tot op de centimeter nauwkeurig gepositioneerd.

Goed ontwerp essentieel voor goede doorstroming.

Gekozen is voor een verhoogd bordes met zowel inwerp -als inloopcontainers waar bezoekers hun grof huishoudelijk afval kunnen inleveren. Het depot voor klein chemisch afval is bewust aan de voorkant van het bordes geplaatst, legt Sander uit. ‘Hierdoor hebben de beheerder en medewerkers een goed overzicht op de totale milieustraat. Door de keuze voor een verhoogd bordes zijn ook de verkeersstromen van de bezoekers en het vrachtverkeer gescheiden. Dat voorkomt dat de doorstroming stagneert. Bovendien kan de milieustraat op drukkere dagen grotere bezoekersaantallen aan zonder dat er wachtrijen zijn.’ 

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder. Wilt u meer weten over het ontwerpen en bouwen van circulaire milieustraten? Neem dan contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

https://www.youtube.com/watch?v=1yyD1ptUGTo

Meer informatie?