Drie vragen over…. stijve plaatfundering onder milieustraten

Wat is stijve plaatfundering, wordt het al veel onder milieustraten toegepast en wat zijn de voordelen? Experts kennen niet altijd de antwoorden op deze vragen, weet Doke van Niekerk, manager advies en realisatie bij Modulo Milieustraten. ‘Terwijl deze zogeheten cementgebonden fundering al jaren met positieve resultaten wordt toegepast.’ In een serie posts op het blog Care4Circulair geeft hij antwoord op de in de praktijk meest gestelde vragen. In deel 2: stijve plaatfundering onder milieustraten.

Lees ook deel 1 in deze serie: ‘Drie vragen over…. valbescherming op de milieustraat’.

Wat is stijve plaatfundering?

‘Stijve plaatfundering is cementgebonden fundering, een mengsel van onder meer grond, cement en additieven dat specifiek op een situatie is afgestemd. Na uitharden ontstaat er een ‘stijve plaat’ met een hoge druksterkte. Daardoor is een gebonden funderingsconstructie goed toe te passen op minder draagkrachtige bodems, zoals klei of veen of bij zeer hoge belastingen op zandgrond. Stijve plaatfundering is bijna net zo hard als beton waardoor er minimale zettingen optreden. Mede daardoor is het een goed alternatief voor ongebonden fundering, zoals menggranulaat.’

Wordt stijve plaatfundering veel toegepast?

‘Ja, bijvoorbeeld in terminals van havens. Als fundering onder milieustraten is het nog relatief nieuw. Dit komt omdat kennis over deze mogelijkheid nog niet wijdverbreid is. Dat is jammer omdat het een innovatieve methode is die veel voordelen biedt. Zo kan een stijve plaatfundering snel worden aangelegd zonder rekening te houden met de levertijd van heipalen. Ook is cementgebonden fundering prijstechnisch interessanter dan ongebonden fundering. Omdat stijve plaatfundering bijna net zo hard is als beton kan de asfaltlaag dunner zijn. Dat scheelt kosten. Bovendien is stijve plaatfundering beter bestand tegen belasting van zwaar vrachtverkeer waardoor er minder spoorvorming optreedt.’

Wat is het voordeel van stijve plaatfundering onder een modulaire milieustraat?

‘De combinatie van plaatfundering en circulaire prefab elementen van ecogranulaat is om meerdere redenen interessant. De lijnlasten – de belasting naar de ondergrond – zijn bij modulaire elementen lager dan bij traditionele bouwwijzen, zoals keerwanden. Daardoor kan bij plaatfundering lichter worden ontworpen waardoor er voor de aanleg minder materiaal nodig is. Omdat ook het asfalt nog eens dunner kan zijn, bespaart dit bij de aanleg van de fundering aanzienlijke op kosten. Het is een innovatieve methode die Modulo inmiddels zo’n zeven jaar toepast bij modulaire milieustraten. De ervaringen zijn positief. Zo blijkt uit de praktijk dat er door de sterkte van stijve plaatfundering minimale zettingen optreden. Daardoor is er vrijwel geen onderhoud aan het omliggend terrein nodig en zijn op termijn ook de onderhoudskosten nog eens lager.’

Meer weten?

Wilt u meer weten over stijve plaatfundering onder milieustraten? Neem dan contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?