ReTuna Återbruksgalleria Zweedse milieustraat van de toekomst

Een sorteerstraat waar bezoekers spullen brengen die ondernemers daarna weer gebruiken om producten van te maken. ReTuna Återbruksgalleria is wereldwijd een van de bekendste voorbeelden van de milieustraat van de toekomst. Alle producten in het winkelcentrum in het Zweedse Eskilstuna zijn tweedehands, gerecycled, opgeknapt of duurzaam gemaakt. In Nederland zijn het Upcyclecentrum in Almere of de Recycle Boulevard in Leeuwarden vergelijkbare voorbeelden. De essentie is dat spullen die bezoekers op de milieustraat brengen niet in de container terecht komen, maar opnieuw worden gebruikt en daardoor een tweede leven krijgen.

Returen Winkelcentrum ReTuna Återbruksgalleria Zweden recyclen upcyclen milieustraat van de toekomst Care4Circulair Modulo Miluestraten
Het winkelcentrum is gevestigd naast de milieustraat waar bezoekers nog bruikbare spullen achterlaten bij ‘Returen’.

‘Groen denken’

Een etagère gemaakt van oude borden, gepimpte meubelen, fietsen die na een opknapbeurt nog een volgende ronde mee kunnen en elektronica die na een check weer te koop is. Retuna biedt een gevarieerd aanbod. In totaal heeft ReTuna Återbruksgalleria rond de 15 winkels, waaronder ook een klimaatvriendelijk koffieshop en een bloemenwinkel met verantwoord groen. Het winkelcentrum is opgezet door het bedrijf Eskilstuna Energi och Miljö, een initiatief van de lokale overheid. Eskilstuna is een kleine gemeente op 1,5 uur rijden van Stockholm dat in de jaren 70 met de teloorgang van de staalindustrie in verval raakte. Acht procent van de inwoners kwam daardoor zonder werk te zitten, twee keer het landelijk gemiddelde. Ruim vijf jaar geleden ontwikkelde de gemeente een groene beleid dat de economische crisis te lijf moest gaan. Met duurzaamheid en circulair ondernemen in de hoofdrol is Eskilstuna inmiddels een van de duurzaamste steden van Zweden. Onderdeel van deze groene visie is ReTuna Återbruksgalleria, een winkelcentrum zonder standaard winkels, maar met ondernemers die alleen maar gebruikte en gerecyclede producten verkopen. Door een gevarieerd – internationaal – publiek te trekken wil de gemeente daarmee ook bijdragen aan verdere bewustwording.

Gestage omzetstijging

Het winkelcentrum is gevestigd naast de Retuna Återvinningscentral, een milieustraat vergelijkbaar met die in Nederland. Bezoekers laten nog bruikbare spullen achter in ‘Returen’. Van speelgoed, elektronica, meubels, kleding tot woondecoratie. Wat echt weg kan, komt terecht in de containers op de milieustraat. Medewerkers van AMA (Eskilstuna Municipality’s resource unit for activity, motivation and work) sorteren de nog bruikbare spullen waarna ze over de winkels worden verdeeld. De ondernemers pikken er daarna de producten uit die ze een tweede leven willen geven. De gemeente is eigenaar van het winkelcentrum en investeerde in 2015 1,8 miljoen euro. In het startjaar was de omzet 850.000 euro. In 2017 kwam dat bedrag uit op ruim één miljoen euro. Sinds 2018 draait ReTuna break-even en zijn de subsidies stopgezet, bericht de Volkskrant. Jaarlijks stijgt de omzet met 30 procent. Vorig jaar kwam die op 1,1 miljoen euro uit, aldus de krant.

Fietsenwinkel Winkelcentrum ReTuna Återbruksgalleria Zweden recyclen upcyclen milieustraat van de toekomst Care4Circulair Modulo Miluestraten
ReBuyke verkoopt onder meer opgeknapte fietsen, snowboards, grasmaaiers en fitnessapparatuur.

Recycling is de mores

Het Zweedse winkelcentrum speelt in op het groeiend bewustzijn onder consumenten om meer te recyclen en tegelijkertijd bewust te kopen. ReTuna Återbruksgalleria wil daarbij kennis delen over de mogelijkheden. Mede daarom worden er ook regelmatig workshops georganiseerd, bijvoorbeeld om te leren repareren. ReTuna staat daarmee symbool voor de ‘recycling-revolutie’ van de afgelopen decennia: 99 procent van het huishoudelijk afval in Zweden wordt gerecycled. Toch wordt nog steeds de helft van het huishoudelijk restafval verbrand. Daarom vindt Weine Wiqvist, CEO of the Swedish Waste Management and Recycling Association (Avfall Sverige) dat er nog meer kan gebeuren. ‘De volgende stap is daarom om afval niet meer te verbranden, maar te stimuleren dat mensen nog meer gaan recyclen’, aldus Wiqvist.

Meer weten?

Lees dan de post: ‘Kringloopwinkel partner van milieustraat van de toekomst’, kijk in de rubriek Milieustraten of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?