Opruimwoede kost kringloopwinkels werk en geld

Ben jij ook aan het Mari Kondo’en? De Japanse opruimgoeroe Mari Kondo is inmiddels zo populair dat haar naam begint in te burgeren als een werkwoord. Zijn het haar YouTube-video’s die mensen inspireren de bezem door hun kast te halen, het heerlijke voorjaarsweer of de goede economie? Wat de reden ook is. Kringlopen krijgen steeds meer spullen en daar zijn ze niet altijd blij mee. Door het groeiende aanbod moeten ook kringlopen steeds meer rotzooi naar de milieustraat brengen. En dat is niet altijd gratis.

>> Foto: Beeld uit video van AD Dordrecht.

Bijna 20 procent is afval

Een reep chocolade uit 2013, gebroken borden, een jas zonder knopen, vieze knuffels of verlichting zonder onderdelen. In kringloop de Arm komt er van alles binnen dat linea recta de prullenbak in kan. En dan gaat het om enorme hoeveelheden. De grootste kringloop van Utrecht kreeg vorig jaar een kwart meer kilo’s aan spullen: 16.000 kilo per week, 800.000 kilo per jaar. Die toename is een landelijke trend. In 2016 zamelden kringloopwinkels nog 135 miljoen kilo in. Een jaar later was dat 140 miljoen kilo. Volgens de Branchevereniging Kringloop Bedrijven (BKN) is in dat jaar 38 procent (weer) verkocht in de winkels, 41 procent van de spullen werd gesorteerd en gerecycled, twee procent ging de grens over. De rest, 19 procent, verdwijnt bij het afval. De cijfers over 2018 zijn nog niet bekend, maar die zijn naar verwachting hoger. Geschat wordt dat er vorig jaar tussen de 154 en 175 miljoen kilo is ingezameld.

Leveren gebruikte spullen in de verkoop nog wat op? Breng ze dan naar de kringloopwinkel. Hebben ze vlekken, barsten of scheuren? Gooi ze dan zelf weg. Tip van Michiel Wijsman, kringloop Emmaus Utrecht. .

Kringloop is geen milieustraat

En terwijl mensen steeds meer naar de kringloop brengen, blijven ze ook massaal kopen. De minder goede spullen gaan dan weer naar de kringloop. Directeur Marcel van Goch van de Dordse kringloopwinkels Opnieuw & Co merkt in de praktijk dat mensen bewuster zijn geworden. ‘Ze zijn bezig met wat er met de spullen gebeurt die ze weggooien, ze houden rekening met het milieu. En daar zijn we ook blij om’, zei hij tegen tegen het AD. Maar die toestroom blijft niet zonder effect. Het zorgt voor extra werk omdat er veel meer spullen moeten worden uitgezocht. Met als gevolg dat medewerkers van de logistieke afdeling bezig zijn met afval scheiden, terwijl ze er zijn om reparaties uit te voeren of spullen schoon te maken. Behalve het extra werk dat dat met zich mee brengt, kost afvoeren van onbruikbare zooi naar de milieustraat ook geld.

Kringloopwinkels worden kritischer milieustraat Care4Circulair Modulo Milieustraten

20.000 Euro per jaar betalen

Wawollie Kringloop Utrecht moest in 2018 ruim 20.000 betalen voor het afval. Oprichter Hans Messie vindt dat vreemd. ‘Burgers mogen gratis storten. Als wij het eerst uitzoeken om recycling en hergebruik te bevorderen, zijn de spullen van de particulier ineens bedrijfsafval’, zegt hij op de website. Door het extra werk en kosten gaan kringlopen kritischer kijken naar spullen die de mensen willen brengen. In Dordrecht vragen telefonistes langer door als mensen een afspraak willen maken om spullen op te laten halen. Online worden de criteria nog eens extra benadrukt en bij de deur komt een bord te hangen met wat wel en niet naar binnen mag. ‘We gaan niet moeilijk doen en we weigeren ook niet snel spullen. We blijven hergebruik stimuleren, maar worden wel kritischer’, aldus Van Goch.

Meer weten?

Lees dan de post: ‘Kringloopwinkel partner van milieustraat van de toekomst‘. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?