Gebruikte rietjes tot ware kunst verheven (video)

Bijna 170.000 stuks. Zo veel gebruikte rietjes verzamelde de Vietnamese kunstenaar Von Wong voor z’n Strawpocalypse. De indrukwekkende kunstinstallatie van ruim drie meter hoog kreeg de toepasselijk naam Parting of the Plastic Sea, het afscheid van de plastic zee. Won wil daarmee aandacht vragen voor de plastic epidemie die onze oceanen bedreigt. Het probleem van het afvalplastic is zo alomtegenwoordig dat mensen het vaak niet meer zien, aldus de kunstenaar. Won wil met zijn kunstwerk mensen stimuleren niet elke keer een nieuw rietje te gebruiken. ‘Hoewel het een onbegonnen zaak lijkt om daar als eenling wat aan te doen, begint elke verandering toch met eenvoudige acties.’

Strawpocalypse Von Wong Parting of the Plastic sea kunst installatie recyclen upcylen Care4Circulair Modulo Milieustraten
Hulptroepen werden ingeschakeld om het kunstwerk van bijna 170.000 gebruikte rietjes te bouwen.

Meer dan 10.000 plastic flessen en een zeemeermin

Het kostte Won zes maanden voordat hij de immense hoeveelheid gebruikte rietjes bij elkaar had. Hij kreeg daarvoor hulp van een bekende Amerikaanse koffieketen, Zero Waste Saigon en ettelijke tientallen vrijwilligers. Voordat de kunstenaar aan de slag kon, verdeelden de hulptroepen eerst alle rietjes op kleur. De blauwtinten voor de golven, beige voor het strand en geel voor de zon. ‘De hele tijd heeft iedereen keihard gewerkt zonder vooraf te weten hoe het idee zou uitpakken. Maar terwijl alle rietjes en andere onderdelen op hun plaats vielen, kwam het kunstwerk langzaam tot leven. De kers op de taart werd de zon tussen twee golven, gemaakt van aan elkaar gekoppelde LED-panelen. Het is niet de eerste keer dat Won met zijn kunst aandacht vraagt voor hergebruik. Eerder al transformeerde hij elektronisch afval tot kunst en gebruikte hij 10.000 plastic flessen om een oceaan na te maken (zie tweede video, red.).

Meer weten?

Kijk dan op de website van Von Won of bekijk de video’s hieronder. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedInTwitterFacebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

https://www.youtube.com/watch?v=VZ2RFkMt8vY
https://www.youtube.com/watch?v=vdZ5AWaNQqc

Meer informatie?