Drie vragen over… valbescherming op de milieustraat

Het ontwerp, het aantal containers, de logistiek en het toegangssysteem. Het zijn voorbeelden van onderwerpen die keer op keer aan de orde komen bij de bouw van een nieuwe milieustraat. Gemeenten hebben daar altijd veel vragen over, weet Doke van Niekerk, manager advies en realisatie bij Modulo Milieustraten. In een serie posts op het blog Care4Circulair geeft hij antwoord op de in de praktijk meest gestelde vragen. In deel 1: valbescherming rond de containers op de milieustraat.

>> Foto: voorbeeld van een goede valbescherming op de milieustraat.

1: Waarom is valbescherming belangrijk?

‘Valbescherming voorkomt dat er ongelukken bij containers op een verhoogd bordes van de milieustraat gebeuren. Ik zie nog op veel milieustraten een ketting of een stang. Om die veiligheid van bezoekers en medewerkers te waarborgen is dat onvoldoende. De uitvoering van valbescherming is belangrijk en wordt door meerdere factoren bepaald. De belangrijkste daarvan is het waarborgen van een optimale veiligheid met als belangrijkste aandachtspunten de hoogte en de afstand tussen de spijlen. Maar ook dat er geen hindernissen zijn, zoals een plateau of stoepranden om te voorkomen dat mensen struikelen of uitglijden. Andere factoren zijn het soort afval dat bezoekers in de containers gooien en de keuze voor het ontwerp. Daarbij gaat het om het snel kunnen plaatsen en vervangen van de valbescherming, bijvoorbeeld als er een reparatie nodig is.’

2: Wat is de uitdaging bij het ontwerp van de valbescherming?

‘Dat zijn er drie. Als eerste dat er geen vuil achter het hekwerk achterblijft. Behalve dat de milieustraat daardoor vies wordt, kan ook de veiligheid in het geding komen. Op een vuil bordes is de kans namelijk groter dat mensen uitglijden of struikelen. De tweede uitdaging is de stevigheid van het hekwerk zodat medewerkers en bezoekers er tegen aan kunnen leunen. Bovendien moet het hek ook sterk genoeg zijn om gewicht te dragen, bijvoorbeeld als iemand er even een bank op laat rusten voordat die in de container verdwijnt. De derde uitdaging is dat bezoekers afval makkelijk in een container kunnen gooien. Het is belangrijk dat ze daarbij niet te hoog hoeven te tillen.’

3: Hoe heeft Modulo dat in de praktijk opgelost?

‘Om te voorkomen dat er geen vuil achterblijft, plaatsen we het hek op een betonband. Ook heeft de valbescherming een rond profiel zodat vuil er makkelijk afglijdt. Bovendien kan aan de valbescherming van Modulo een vuilklep worden bevestigd die voorkomt dat er vuil tussen het bordes en de container valt. Deze combinatie van maatregelen zorgt er voor dat de vloer op het maaiveld, het hek en het bordes schoon blijven. Bij het ontwerp houden we er bovendien rekening mee dat het hek bestand is tegen een minimale botsbelasting. Daardoor zijn we ervan verzekerd dat het tegen een stootje kan. Om bezoekers het makkelijk te maken, kan het hek eventueel met een glijbaan worden uitgevoerd. Dat doet wat het zegt: mensen die de glijbaan gebruiken als ze bijvoorbeeld groen komen storten, kunnen dat makkelijk in de container laten glijden.’

Meer weten?

Wilt u meer weten over valbescherming op milieustraten?  Neem dan contact met ons op, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?