Koffie drinken uit kopjes en bekers van koffieprut

K

om er maar eens op. Bekers en kopjes gemaakt van koffieprut. De Duitse ontwerper Julian Lechner had dat idee en inmiddels is zijn ‘koffieservies’ ook in Nederland te koop. Hij slaagde er in om na uitvoerig onderzoek koffiebekers en -kopjes te produceren die lang meegaan en in de vaatwasser kunnen. Zijn bedrijf Kaffeeform kreeg daarvoor de Red Dot, het beste ontwerp in de categorie ‘duurzame materialen’, bericht het PieterBas-blog.

Koffiebekers en -kopjes van koffieprut dammen afvalstroom in en verminderen het gebruik van wegwerpbekers.

Minder afval en wegwerpkoffiebekers

Lechner is niet de enige die koffieprut een tweede leven wil geven. Vorig jaar haalde het Australische HuskeeTech via crowdfunding ook geld op voor koffiebekers en -kopjes. Mede-oprichter Saxon Wrigh heeft becijferd dat het bedrijf daardoor jaarlijks honderden tonnen aan koffiedik kan recyclen. Koffie is wereldwijd na olie de belangrijkste commodity. Na het wegslurpen van het zwarte goud komt er jaarlijks maar liefst 20 miljoen ton aan koffieprut bij het afval terecht. Het door Lechner en HuskeeTech ontwikkelde ‘koffieservies’ damt deze afvalstroom in en is tegelijkertijd een antwoord op het toenemend gebruik van wegwerpbekers. Wereldwijd worden er elk jaar zo’n slordige 600 biljoen papieren en plastic bekers gemaakt, heeft het Coffee Recycle Centre becijferd.

Weducer kopjes koffiebekers koffiedik recyclen upcyclen Care4Circulair Modulo Milieustraten

Meer weten?

De kopjes en koffiebekers zijn te bestellen op de website van Kaffeeform en online. Zoek daarvoor in Google op Weducer. Care4Circulair-besteedt regelmatig aandacht aan recycling en upcyling. Volg ons op op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

https://www.youtube.com/watch?v=bu6TNQhrjlQ

Meer informatie?