Upcycle Centrum Almere: alles draait om hergebruik

Een grondstoffenstraat waar ondernemers ingeleverd grof huishoudelijk afval upcyclen tot nieuwe producten. Dat kan in het Upcyclecentrum Almere. RUIK destilleert er uit sinaasappel- en citroenschillen parfum. Sebastiaan van Dulken maakt met zijn bedrijf Ruig & Geroest er van ijzer en hout onder meer meubels en lampen, bijvoorbeeld van een oude boiler (foto boven, red.). Ondernemers die hun bedrijf op de milieustraat hebben. Het is een van de voorbeelden van het Upcycle Centrum Almere dat ruim een jaar na opening is uitgegroeid tot het voorbeeld van de ‘Milieustraat van de toekomst’ die moet bijdragen aan de circulaire economie. Van Dulken zit daardoor nu dicht bij de bron. ‘Vroeger reed ik door de straten op zoek naar afgedankte stoelen om nog iets moois mee te doen. Nu heb ik het heel luxe’, zei hij in een interview met Omroep Flevoland (zie video hieronder, red.).

https://www.youtube.com/watch?v=oEJfNfZcGpg

Circulair gebouwd

Het Upcycle Center is het eerste upcyclecentrum in Nederland, gemaakt van gerecyclede materialen, volledig energieneutraal, met ruimte voor educatie, werkplaatsen en bedrijven. Alles draait om hergebruik. Zo is het bordes van de milieustraat gebouwd van prefab elementen, gemaakt van gerecycled beton van gesloopte gebouwen uit Almere en omgeving. In het dak is 26 ton hergebruikt staal verwerkt uit onder meer het zwembad in Almere (zie video hieronder, red.). Oude autobanden dienen als afscheiding van de rijroute. Het scherm rond het recycleperron is gemaakt van oud hout en de poort heeft met gebruikte fietswielen een bijzondere uitstraling gekregen. Op het dak liggen zonnepanelen waarmee het Upcyclecentrum energieneutraal is. Met het opgevangen regenwater worden de toiletten doorgespoeld. Het gebouw van het Upcycle Centrum heeft de vorm van een paviljoen. Een bewuste keuze, blijkt uit de toelichting van architect Ronald Olthof van LKSVDD Architecten. In 2022 vindt de Floriade in Almere plaats. Het duurzame afvalbrengstation is zo ontworpen alsof het het eerste gebouw van de wereldtentoonstelling is, blijkt uit zijn toelichting (zie video hieronder, red.).

https://www.youtube.com/watch?v=NL0Dh3M-BoY

Meer weten?

Kijk dan in de rubriek Milieustraten. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het Upcycle Centrum Almere.

Meer informatie?