Philips-CEO Frans van Houten: ‘recyclen wordt businessmodel’

Pilips gaat alle elektronica terugnemen. Of dat nu state-of-the-art medische systemen zijn, zoals MRI-scanners, of kleine huishoudelijke apparaten. Topman Frans van Houten zei dit tijdens een persconferentie in het Zwitserse Davos waar traditiegetrouw de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum (WEF) plaatsvindt. Het concern gaat grote medische apparaten vanaf 2025 terugnemen en hergebruiken als ziekenhuizen bij Philips vervangende apparatuur aanschaffen. Vijf jaar later kunnen overige producten worden ingeleverd, bericht het Eindhovens Dagblad.

>> Foto boven: Philips spearheads the Circular Economy with firm 2020 pledge.

Waardevolle grondstoffen weggegooid

Actie is volgens Philips geboden. Het Resource Panel van de Verenigde Naties voorspelt dat vanaf 2050 producenten wereldwijd elk jaar 180 miljoen ton aan natuurlijke grondstoffen nodig hebben. Bijna het dubbele van wat er nu al wordt gebruikt aan materialen die ook nog niet eens duurzaam zijn. Elk jaar wordt er voor minimaal 55 miljard euro aan elektrische en elektronische apparatuur weggegooid. Daarmee verdwijnen er veel bruikbare grondstoffen bij het afval. Internationaal wordt nog maar een vijfde van alle elektronische apparaten gerecycled. Tientallen bedrijven, waaronder Philips, vinden dat er met de grondstoffen in die producten veel meer moet worden gedaan. ‘Behalve dat we ze opnieuw kunnen gebruiken, kan het in de toekomst ook winstgevend worden’, aldus Van Houten in Davos. Het concern deed het afgelopen jaar proeven in Italië en Griekenland naar de juiste manier van hergebruik. Daarvoor werd onder meer samengewerkt met Dell, Mitsubishi en Cisco.

Frans van Houten CEO philips hergebruik recyclen VN 'van bezit naar gebruik' grondstoffen circulaire economie Care4Circulair Modulo Milieustraten

 

Philips-topman Frans van Houten in een interview met het Amerikaanse CNBC: ‘we willen bijdragen aan een gezondere wereld die ook duurzamer is.’

Van bezit naar gebruik

De VN adviseert bedrijven apparaten te repareren of gebruikte onderdelen opnieuw te gebruiken voor nieuwe producten. Dat kan onder meer door producten niet meer te kopen, maar ze te huren of leasen: ‘van bezit naar gebruik’. Een voorbeeld is Signify, het voormalige Philips Lighting, dat licht als dienst aanbiedt aan zakelijke klanten. Bedrijven worden volgens de VN daardoor uitgedaagd de levensduur van apparaten te verlengen en tegelijkertijd de hoeveelheid afval terug te dringen. Philips is er van overtuigd dat de circulaire economie op basis van het ‘make use return-model’ de huidige economie zal overnemen. In het traditionele ‘take make dispose-model ’ wordt volgens de VN minder dan 10 procent van de grondstoffen gerecycled.

Frans van Houten CEO philips hergebruik recyclen VN 'van bezit naar gebruik' grondstoffen circulaire economie Care4Circulair Modulo Milieustraten

Veel restwaarde terugwinnen

Van Houten zei tijdens de persconferentie te verwachten dat het terugnemen van elektrische en elektronische apparatuur een win-win businessmodel, gaat worden. ‘Omdat er veel restwaarde kan worden teruggewonnen. We vinden ons steeds opnieuw uit om zo producten te ontwerpen en te ontwikkelen die bijdragen aan een betere wereld.’ Als onderdeel van de strategie ‘Healthy people, Sustainable planet’ wil Philips in 2020 15 procent van de omzet uit de circulaire economie halen. De afgelopen tien jaar heeft het concern zo’n 7.000 ton refurbished medische apparatuur opnieuw verkocht en zo’n 6.000 ton recycled plastic in nieuwe consumentenproducten gebruikt.

Meer weten?

Kijk dan op de Philips-website. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?