Het kan. Huishoudelijk afval optimaal scheiden. Dit blijkt uit de video over het Japanse Kamikatsu waar de inwoners hun afval in 34 fracties scheiden. Op basis van het strikte ‘zero waste-beleid’ worden bijvoorbeeld de plastic doppen gescheiden van de petflessen. Zelfs de etiketten worden er af gehaald. Ook de metalen en aluminium blikjes gaan apart. Net als de papieren verpakkingen, oude kranten en flyers. Ook het schone plastic en het plastic dat zelfs met heet water nog deels vuil blijft worden gescheiden.
Afvalscheiding levert wel wat op
Voordat het programma in 2003 startte werd afval buiten verbrand. Dat was niet alleen slecht voor het milieu, zegt Akira Sakano van de Zero Waste Academy in de video. ‘Maar ook voor de gezondheid van de inwoners.’ Inmiddels wordt 80 procent van het afval gerecycled, opnieuw gebruikt of gecomposteerd. De rest wordt gestort. Het doel is om in 2020 een 100 procent ‘zero waste-stad’ te zijn. Al vergt dat van de inwoners wel een inspanning. Ze moeten hun afval niet alleen in 34 fracties scheiden, maar ook nog eens zorgen dat het afval zo schoon mogelijk is voordat het naar het recyclingcentrum gaat. Het is niet makkelijk beaamt Kazuyuki Kiyohara van de Zero Waste Academy in de video. Maar het levert wel wat op. In het recyclingcentrum staat per fractie aangegeven wat er van wordt gemaakt en welke voordelen dat de stad oplevert. Bovendien draagt het ‘zero waste-beleid’ bij aan bewustwording. Behalve dat inwoners hun afval intensief scheiden, zoeken ze ook naar mogelijkheden om hun hoeveelheid afval te verminderen.
Meer weten?
Bekijk dan hieronder de video of kijk in de rubriek ‘Recyclen‘. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.