Al zes miljoen kilo ecogranulaat verwerkt in circulaire milieustraten

Bijna zes miljoen kilo. Zo’n slordige 6.000 ton. Zo veel ecogranulaat is er de afgelopen jaren geproduceerd om de prefab betonnen elementen te maken voor de milieustraten die Modulo bouwt. ‘Sinds 2015 gebruiken we daarvoor granulaat gemaakt van oude asfaltwegen. Die innovatie is nog maar een paar jaar oud. Eerder bestond die mogelijkheid niet. De elementen zijn 100 procent circulair. We kunnen na gebruik de elementen als geheel opnieuw inzetten’, zegt Ron van Ommeren, directeur van Modulo Milieustraten. Het bedrijf is een van de ondertekenaars van het Betonakkoord. ‘Hoe eerder Nederland overgaat op ecogranulaten, hoe beter dat is voor het klimaat.’

>> Foto: plaatsing van de prefab circulaire elementen van ecogranulaat bij het Upcyclecentrum in Almere.

Bijdragen aan bewoording

De 6.000 ton ecogranulaat die we al hebben gebruikt, is een enorm cijfer, zegt hij. Daarmee lopen we voorop. Andere bedrijven beginnen bij wijze van spreken net.’ Milieustraten circulair bouwen is belangrijk’, vindt Van Ommeren. ‘Gemeenten die daarvoor kiezen, dragen bij aan bewustwording omdat ze inwoners daarmee motiveren en stimuleren zelf ook circulair te zijn.’ Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen Rijkswaterstaat Modulo vroeg het Betonakkoord te ondertekenen. ‘Ecogranulaten besparen op schaarse grondstoffen. Bovendien daalt de CO2-uitstoot en hoeven er geen gaten meer te worden gegraven om zand en grind te winnen. En ook niet onbelangrijk: ecogranulaat is levenslang herbruikbaar, zonder investeringsverlies. Als bijvoorbeeld een muur aard- en nagelvast wordt gebouwd, is dat eenmalig. Om de muur te veranderen of te verplaatsen, moet er worden gebroken. Daarbij gaan grondstoffen verloren. Wij verplaatsen simpelweg de elementen. Behalve dat we daarmee grondstoffen besparen, is dat ook nog eens flexibeler.’

Doel: 100 procent recycling

Medio vorig jaar ondertekenden zo’n 50 bedrijven, waaronder Modulo Milieustraten, het Betonakkoord. Elk jaar komt er in Nederland 15 miljoen kuub nieuw beton bij. Producenten, opdrachtgevers en aannemers spraken af om verrregaand samen te werken aan duurzaamheid: van 100 procent recycling van materialen tot forse verlaging van de CO2-uitstoot. De tijd van maken, gebruiken en vervolgens weggooien is voorbij, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven bij die gelegenheid. ‘Dat geldt straks ook voor beton. Een eindige aarde kent nu eenmaal geen oneindige hoeveelheid grondstoffen. Dus maken we werk van een circulaire economie.’

Meer weten?

Kijk dan op de website van het Betonakkoord. Of volg ons op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?