Week van de Circulaire Economie: ‘Inspirerend en concreet’

Informatief, inspirerend, concreet met praktische voorbeelden. Zo typeerden de vakprofessionals van Modulo Milieustraten de bijeenkomsten die zij vorige week bijwoonden tijden de Week van de Circulaire Economie. De week die jaarlijks in januari wordt georganiseerd, stond dit keer in het teken van ‘Onvermijdelijk Circulair’. In een terugblik vatten Renate, Ron, Michiel en Ruben hun ervaringen tijdens de circulaire week samen. 

>>Foto: Modulo Milieustraten sloot de Week van de Circulaire Economie af met het eigen event: de ‘Tour Circulair’ met onder meer een bezoek aan het Upcyclecentrum Almere.

Meer waarde halen uit grondstoffen

Meer waarde uit grondstoffen’, circulaire bouwstenen’ en de Transitieagenda consumptiegoederen. Die presentaties stonden de tweede dag op het programma. Kunnen we meer waarde halen uit de grondstoffen die op milieustraten worden aangeboden?, was vooraf de vraag van de Modulo-collega’s. ‘We adviseren over milieustraten en realiseren ze na dat traject ook, zei circulair adviseur Michiel van Wickeren direct na afloop. ‘En wilden daarom graag weten of we nog meer waarde kunnen halen uit de grondstoffen die op milieustraten worden aangeboden.’

Milieustraat van de toekomst

Zijn collega, architect Ruben Merkx, had vooral interesse in een andere mogelijkheid om meer waarde te bieden: het gebruik van tweedehands bouwmaterialen. ‘Ik heb vooral gekeken hoe we die nog meer kunnen toepassen bij de realisatie van nieuwe milieustraten. Dat leverde interessante nieuwe mogelijkheden op’, is zijn conclusie. Directeur Ron van Ommeren van Modulo vindt dat het verder moet gaan. ‘We geloven er in dat onze milieustraten nog meer uit het grof huishoudelijk afval kunnen halen, maar dat ze vooral ook afval kunnen voorkomen.’ Hij spreekt in dat verband over de milieustraat van de toekomst. ‘Daar zijn we nu al mee bezig. Door te informeren, inspireren, onderwijzen en hoogwaardig hergebruik kunnen we met milieustraten van gemeenten veel meer bereiken dan we nu al doen.’

Circulaire bouwproducten financieel waarderen

Circulair bouwen is gestaag bezig aan een bescheiden opmars. Ook al is het businessmodel niet altijd even makkelijk is, concludeerde Renate van Ommeren die op donderdag een workshop bijwoonde over het financieel waarderen van circulaire bouwproducten. De uitdaging is vooral om de restwaarde van het bouwproduct te berekenen, werd haar tijdens de sessie duidelijk. ‘Hier zijn nog geen regels en standaarden voor. Op dit moment worden circulaire bouwprojecten gewoon ‘lineair’ afgeschreven. De restwaarde wordt op een andere manier of vaak helemaal niet meegerekend. Daardoor wordt de circulaire potentie van het product niet of onvoldoende meegenomen. TNO en C2C ExpoLAB hebben de Residual Value Calculator (RVC) ontwikkeld, een model om de restwaarde van bouwproducten te berekenen aan het einde van hun functionele levensduur. Door de plussen en minnen van kosten goed in kaart te brengen, ontstaat er een circulair businessmodel dat zorgt voor – nieuwe –  onderbouwde financiële inzichten in bouwprojecten.’

Praktijkvoorbeeld Milieuprestatie gebouwen

Circulair bouwen stond ook centraal tijdens de presentatie van architect Michael Bol van Buro Kade. ‘Hij heeft in overleg met de gemeente en samen met lokale ondernemers gezocht naar een nieuwe bestemming voor een gebouw in Den Bosch, vertelt Ron van Ommeren die de sessie bijwoonde. ‘Het werd een combinatie van wonen, kantoor en ruimte voor startups. In samenwerking met Michel Baars van New Horizon is een overzicht gemaakt met materialen met een zogeheten MPG-waarde, de milieuprestatie gebouwen. Dat er een mooie stap kon worden gezet, bleek toen onder meer de kozijnen, deuren en duurzaam beton hier aan voldeden.’ 

‘Tour Circulair’ met Gemeente Noordenveld

Modulo sloot de Week van de Circulaire Economie af met een eigen event: de ‘Tour Circulair’. Een groep van 30 ambtenaren, raadsleden, wethouders, werkvoorbereiders, aanvoerders en het comité van het bedrijventerrein van de Gemeente Noordenveld ging vrijdag op pad. Ze bezochten drie innovatieve voorbeelden: de gemeentewerf in Lemmer, het Upcyclecentrum in Almere en de milieustraat in Leusden. Centraal stond de milieustraat van de toekomst. Daar is nog geen blauwdruk voor, aldus Ron van Ommeren. ‘Maar als je die wel wilt bouwen, wil je ook laten zien wat er nu al mogelijk is en waar nog een stap kan worden gezet. Een inspirerende middag’, vatte hij de ‘Tour Circulair’ samen. ‘Niet alleen omdat de deelnemers hebben gezien hoe de milieustraat van de toekomst kan bijdragen aan de circulaire economie. Maar ook omdat wij veel hebben geleerd van de reacties van de anderen.’

Meer weten?

Kijk dan in de rubriek Milieustraten of op de website van Modulo Milieustraten. U kunt ons ook bellen, telefoon: (035) 5885454. Of volg ons op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?