Michiel van Wickeren: ‘maximale uit grof huishoudelijk afval halen’

T

huis afval scheiden in een stapel speciaal daarvoor ontwikkelde containers, gemaakt van gerecycled plastic. Michiel van Wickeren herkende direct het praktische systeem dat ook kleinbehuisden de mogelijkheid tot afvalscheiding biedt. ‘Ik las tips om bij te dragen aan een circulaire samenleving. Daarin werd zo’n compacte stapel afvalbakken als voorbeeld genoemd. Herkenbaar omdat wij die thuis ook hebben. We wonen in hoogbouw en dan is dat vanwege de beperkte ruimte heel handig.’ Michiel is sinds 1 januari van dit jaar circulair adviseur bij Modulo Milieustraten. Afval scheiden en hergebruik is onderdeel van zijn dagelijks leven. ‘Ook al moeten we bijvoorbeeld tien minuten naar het containerpark lopen om het papier, glas en plastic weg te brengen. We willen ons steentje bijdragen.’

Bezit in plaats van gebruik

Daarom blijft het niet bij afval scheiden. Michiel pakt voor alles het openbaar vervoer, heeft een abonnement voor gebruik van een koptelefoon, investeert in duurzame producten, zoals de Fairphone, en zorgt dat zoveel mogelijk spullen na gebruik elders een tweede leven krijgen. ‘Sterker nog. Dat was de kernactiviteit van mijn onderneming die ik drie jaar runde: ‘de Spullenier’. Consumenten konden daar terecht om spullen te lenen die anderen weer hadden gedoneerd. We boden een uitgebreid aanbod; van gereedschappen, feestartikelen tot kampeerspullen. Net als in de bibliotheek moest daarvoor een kleine vergoeding worden betaald. De visie was om te betalen voor spullen die je maar af en toe nodig hebt.’ Betalen voor gebruik en niet voor bezit, vat hij dat samen. ‘Daar heb ik veel affiniteit mee. We zijn in de afvalbranche volop bezig met recycling, maar er valt nog een wereld te winnen. Daarom vind ik ook dat we meer energie moeten steken in het voorkomen van afval Oftewel: Re-duce & Re-fuse. En dat kan ook. Initiatieven als Greenwheels, Peerby en Bundles bewijzen dat.’

Samenwerken aan circulaire oplossingen

Inmiddels heeft Michiel, die bestuurs- en organisatiewetenschappen studeerde, z’n koers verlegd. Hij adviseert nu gemeenten over onder meer circulaire hubs, de milieustraten van de toekomst die bijdragen aan een circulaire economie. ‘Eerst vanuit een adviesbureau, nu bij Modulo. Ik hoefde er geen seconde over na te denken toen me werd gevraagd of ik hier wilde komen werken. Bij Modulo is er een tomeloos enthousiasme om echt te pionieren. Het bedrijf zoekt steeds naar nieuwe mogelijkheden om het maximale rendement uit grof huishoudelijk afval te halen en het een zo hoog mogelijke waarde te geven. Ik vind dat mooi om te zien’, zegt Michiel met een grote glimlach. ‘Die gedrevenheid komt vanuit een intrinsieke motivatie om vooral proactief te denken.’ Vooral het ‘niet alleen praten, maar ook doen’ dat bij Modulo heerst, spreekt hem erg aan. ‘Er is een gemeenschappelijke drive om samen te werken aan circulaire oplossingen. Die instelling ligt me wel. Dat ben ik namelijk ten voeten uit.’

Voordat Michiel startte als circulair adviseur was hij ondernemer bij de ‘Spullenier’ waar consumenten tegen betaling spullen konden lenen.

Meer weten?

Michiel is in korte tijd de tweede collega die het Modulo-team heeft versterkt. Lees ook het interview met architect Ruben Merkx: ‘circulaire milieustraten blijven innovatief’.

Of volg ons op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?