3D-printer maakt terrasmeubilair van gebruikte bierfusten

Bloempotten, stoelen, een prullenbak en krukjes. Nout Kooij en Sam van Til maken met een grote 3D-printer allerlei voorwerpen van gerecycled plastic. Met hun bedrijf vanPlestik wil het duo wereldwijd bijdragen aan het terugdringen van de stroom afvalplastic. Nederland is voor hen daarvoor te klein. Ze werken daarom aan een plan om hun techniek naar ontwikkelingslanden te brengen. De 3D-printer is ideaal voor kleinschalige, lokale productie, zeggen ze tegen Recyclingmagazine Benelux. Inzameling van plastic wordt volgens hen dan meteen een stuk rendabeler. ‘Je hebt bovendien geen miljoeneninvestering nodig. We hebben de printer – bij wijze van spreken- met ducttape in elkaar gezet.’

vanPlestik 3D-printen gerecycled plastic Museon Den Haag Plastic Madonna Care4Circulair Modulo Milieustraten

>> Foto: kunstwerk bij het Museon in Den Haag van gerecycled plastic. vanPlestik maakte voor kunstenaar Peter Smith (bekend van de plastic Madonna) met de 3D-printer een gigantische lijst die in verschillende delen is geprint en daarna aan elkaar gesmolten.

Vervuild plastic als grondstof

De 3D-printer heeft een formaat van een kamertje waar met gemak drie personen in passen. Als in een cadans bouwt het gevaarte op basis van een ‘bouwtekening’ laagje voor laagje het object op. De initiatiefnemers van vanPlestik kwamen op het idee toen Nout op zoek was naar filament – de grondstof voor 3D-printen. Hij vond het zonde om nieuw materiaal te kopen, dat ook nog eens uit China kwam. Daarom onderzocht hij of het filament in Nederland van gerecycled plastic kon worden gemaakt. ‘Bij afvalverwerkingsbedrijven bleek dat alleen superhoogwaardig plastic wordt gerecycled. Als er bijvoorbeeld ander materiaal tussen zit, moet het worden gesorteerd en dat is te duur’, ontdekte Nout Kooij. Samen met Sam van Til besloot hij daarom een 3D-printer te bouwen die ook vervuild plastic kan verwerken. Na ruim een half jaar experimenteren, slaagden ze daarin. Het enorme gevaarte wordt sindsdien gevoed met onder meer polystyreen, waarvan koffiebekertjes zijn gemaakt, ABS uit wasmachines en polycarbonaat dat in veel doorzichtige producten zit, zoals CD-hoesjes.

Terrasmeubilair printen van bierfusten

Met hun bedrijf vanPlestik printen ze sinds twee jaar zelf ontworpen meubels en voorwerpen in opdracht. Zo maakten ze voor een bierbrouwerij zonneschermen van gebruikte plastic bierfusten. De HEMA levert plastic winkelafval in, in ruil voor meubilair voor het hoofdkantoor. Ook werd het door een afvalverwerker ingezamelde afval een statafel met kruk en maakte het bedrijf van de gebruikte bierfusten van brouwerij De Prael nieuw terrasmeubilair.

vanPlestik 3D-printen gerecycled plastic bierbrouwerij De Prael bierfusten recyclen Care4Circulair Modulo Milieustraten

De cirkel is rond

Hoewel bierfusten 100 procent zijn te recyclen, belandt het merendeel bij het restafval. Voor de inzamelcontainers is bij veel horecagelegenheden geen plaats of inzameling is te duur. Brouwerij De Prael werkt op meerdere fronten aan duurzaamheid en wil onder meer de gigantische hoeveelheden fusten recyclen. Bovendien bespaart de brouwer daarmee op de kosten voor het restafval. Het ruimteprobleem wordt opgelost door de fusten op locatie te versnipperen, legt vanPlestik op de website uit. Met het nieuwe meubilair voor de Prael is de cirkel rond. De gesnipperde bierfusten zijn de grondstof voor de 3D-printer die daar weer terrasmeubilair van maakt.

vanPlestik, je eigen plastic

vanPlestik wil behalve vervuild plastic hergebruiken, ook een rol spelen in de overgang naar een circulaire economie. Daarom is het bedrijf recent een 1,5 jaar durende onderzoeksproject gestart. Doel is het ontwikkelen van een nieuw model voor het omzetten van plastic afvalstromen in producten die bijdragen aan een circulaire samenleving. Als testcases onderzoekt vanPlestik met partners als de HEMA welke reststromen plastic daarvoor in aanmerking komen. Het printen met verschillende soorten plastic is een complexe technische uitdaging, aldus de website van ‘vanPlestik, je eigen plastic’. Met het initiatief zoeken ze ook naar nieuwe combinaties van printtechnieken en plasticeigenschappen. Daarom worden nieuwe printtechnieken ontwikkeld die het mogelijk maken om andere soorten plastics te printen die veel voorkomen in plastic afval. Ook wil het bedrijf met showcases laten zien hoe bedrijven hun eigen afval kunnen omzetten in nieuwe nuttige producten om zo bij te dragen aan de circulaire economie.

Meer weten?

Kijk dan op de website van vanPlestik of bekijk de video hieronder. Care4Circulair besteedt regelmatig aandacht aan recycling. Op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram.

https://www.youtube.com/watch?v=SdrGOk4GjJ0

Meer informatie?