‘Milieustraat van de toekomst’ oplossing voor ZRD (video)

De Zeeuwse reinigingsdienst (ZRD) groeit uit z’n jasje. Op veel van de 13 milieustraten is er geen plaats meer voor uitbreiding. Zo kan er in Goes bijvoorbeeld al geen container meer bij. ‘Terwijl er dit jaar nog zes reststromen bijkomen, zoals piepschuim’, zegt directeur Paul Marinissen in een video die Omroep Zeeland maakte. ‘We zijn daarom met een aantal gemeenten in gesprek, bijvoorbeeld om een milieustraat te verhuizen.’

>> Foto: een van de 13 milieustraten van de ZRD (foto uit video Omroep Zeeland).

Steeds meer grof vuil naar milieustraat

Jaarlijks brengen Zeeuwen steeds meer grof huishoudelijk afval naar de milieustraat. Zo’n 109.000 ton per jaar, gemiddeld tegen de 300 kilo per persoon. Ter vergelijking: als de economie minder goed draait, is dat rond de 98.000 ton per jaar. Er verdwijnen ook bruikbare spullen in de container, zoals meubelen die nog een ronde mee kunnen. Zonde, vindt opzichter van de milieustraten Johnny Jansen. Maar spullen meenemen als je wat komt brengen, is niet toegestaan. ‘Uitwisselen van spullen mag alleen buiten de poort van de milieustraat.’

Zeeuwse reinigingsdienst ZRD grof huishoudelijk afval Modulo Milieustraten circualir bouwen
Opzichter Johnny Jansen (l) geeft aan in welke container grof afval hoort (foto uit video van Omroep Zeeland).

Tweede ronde voor spullen

De Zeeuwse Reinigingsdienst wil juist dat goede spullen een tweede leven krijgen. Daarvoor moet er aan de voorkant wat veranderen, zegt directeur Marinissen in de video. Daarom heeft de ZRD plannen voor een ‘milieustraat van de toekomst’. Daar worden bruikbare spullen, bijvoorbeeld in een kringloopwinkel, verkocht. ‘Zo geven we die spullen een uitgesteld einde’, zoals hij dat noemt. Voorlopig blijft het bij plannen. ‘Voordat dat op alle dertien milieustraten gerealiseerd is, zijn we jaren verder.’

Zeeuwse reinigingsdienst ZRD Paul Marinissen grof huishoudelijk afval Modulo Milieustraten circualir bouwen
ZRD-directeur Paul Marinissen: ‘voorkomen dat goede spullen in de container belanden’ (Foto uit video van Omroep Zeeland)

Milieustraat van de toekomst

De ‘milieustraat van de toekomst’ in hippere termen een ‘circulaire hub’ heeft meerdere functies. Denk aan combinaties van een kringloopwinkel met een repaircafé of grondstoffenboulevard. Behalve dat is de ‘milieustraat van de toekomst’ flexibel en kan daardoor worden verhuisd of op dezelfde locatie aanpast. Daarvoor worden elementen gebruikt die vooraf in de fabriek zijn gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Circulair bouwen, noemt Ron van Ommeren dat, directeur van Modulo Milieustraten.

Circulair prefab bouwen

Hij doelt daarmee op zogeheten circulaire prefab bouw. Dat heeft meerdere voordelen, wordt duidelijk. ‘Zo kan een milieustraat snel worden gerealiseerd en kunnen de grondstoffen eindeloos opnieuw worden gebruikt. Circulaire prefab is bovendien flexibeler. Daardoor kan een milieustraat op elk moment worden aangepast. Tien jaar terug werd er gedacht in levenscycli van milieustraten van tussen de 30 en 40 jaar. Nu ligt de focus op flexibiliteit, het inspelen op ontwikkelingen als recyclen, hergebruik in een kringloopwinkel of veranderende wensen van bezoekers, bijvoorbeeld met betrekking tot openingstijden. Aard- en nagelvast bouwen, zoals bij traditionele milieustraten, is niet meer. Dat is uit de tijd. De toekomst is aan circulair prefab bouwen.’

Meer weten?

Kijk dan in de rubriek ‘Milieustraten’ of op de website van Modulo Milieustraten. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie?