Circulaire designstoel van afvalplastic internationale hit

Zo’n 25 kilo. Zo veel gerecycled plastic gaat er in een meubelstuk van Van de Sant. Daarvoor gebruikt het Nederlandse bedrijf zowel afvalplastic van land als uit de oceanen. Met als missie om design meubilair te maken dat comfortabel zit, staat de teller inmiddels op meer dan 1.000 stoelen voor binnen en buiten, gemaakt voor particulieren en zakelijke afnemers. De meubelstukken zijn 100 procent circulair: na gebruik kunnen er weer grondstoffen van worden gemaakt voor de volgende generatie duurzame stoelen. Opmerkelijk genoeg verzweeg oprichter Robert Milder toen hij zeven jaar terug begon de duurzame oorsprong van de meubels. Circulair ondernemen stond nog in de kinderschoenen en de gemiddelde consument associeerde meubels van gerecycled plastic niet meteen met comfort en kwaliteit.

Oprichter en CEO Robert Milder kwam op het idee van de duurzame stoelen toen hij een paar jaar geleden op vakantie was op een Caribisch eiland. Liggend op zijn strandbedje zag hij al zonnebadend overal plastic. ‘Ik vond het verschrikkelijk, voor mij het moment om er wat aan te doen’, zei hij tegen Chemical Cluster Emmen. De periode erna werkte Robert aan het maken van meubilair op basis van zwerfplastic dat ook aan alle standaarden voldeed. Toen  er een jaar later een meubellijn was, ging het snel. Het leeft, aldus Robert. ‘Zwerfafval en plasticsoep zijn actuele onderwerpen.’ Overal zijn initiatieven om zwerfplastic te recyclen in nieuwe waardevolle producten. ‘Het concept van designmeubelen uit zwerfplastic sluit daar goed bij aan.’

‘Ik maak designmeubelen. Behalve stevig en goed, moeten die ook sexy en elegant zijn.’ Robert Milder, CEO van Van de Sant.

Sea Chairs van oceaanplastic

Milder heeft de blik steeds op vooruit. Zijn laatste project is een samenwerking met Meis Architecten, wereldwijd bekend om de ‘state of the art-stadions’ die ze ontwerpen. Het resultaat van de krachtenbundeling is een stadionstoel gemaakt van 10 procent oceaanplastic en 90 procent zwerfplastic. Met de Sea Chair wilden Van de Sant en Meis Architecten een goed ontworpen en aantrekkelijke stoel maken met een lange levensduur die ook nog eens helemaal kan worden gerecycled. Bovendien moest de Sea Chair ook concurrerend in prijs zijn. Doorgaans zijn stoelen in een stadion geen lang leven beschoren. Door het intensieve gebruik moeten ze tijdens de levensduur van een stadion regelmatig worden vervangen. Door de lange levensduur van de Sea Chair hoeft dat minder vaak. Dat scheelt zowel grondstoffen als de CO2-uitstoot tijdens de productie en kosten. De productie van de stoelen start dit jaar. In welke ontwerpen van het architectenbureau ze gebruikt gaan worden, is nog niet bekend.

Meis Architecten Sea Chairs Care4Circulair Modulo Milieustraten
De Sea Chair kan tegen een stootje en is gemaakt van oceaan- en zwerfplastic.

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder of kijk op de website van Van de Sant, Meis Architecten of Sea Chairs. Het blog Care4Circulair besteedt regelmatig aandacht aan recycling. Volg ons op LinkedIn, Twitter, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=tMwwoivmPq4

Meer informatie?