De gemeente Leusden koos er bewust voor de milieustraat en gemeentewerf op één locatie te realiseren om een synergie-effect te krijgen. De gemeentewerf groeide uit z’n jasje, maar er was geen grond voor uitbreiding beschikbaar, er werd dus gezocht naar een compacte oplossing. De nieuwe milieustraat moet voldoen aan de huidige én toekomstige eisen.
Modulair bouwen met U-elementen biedt Leusden meerdere voordelen
Door te ontwerpen met de modulaire U-elementen van Modulo zijn er nu onder de milieustraat vele m2 extra beschikbaar voor het stallen van de voertuigen van de gemeentewerf. Maar ook voor andere functies zoals de werkplaats, sanitaire voorzieningen en omkleedruimte voor personeel, opslag van gemeentelijke spullen zoals verkeersborden en stemhokjes. Daarnaast zijn er onder het bordes ruimten ingericht voor de opslag van klein chemisch afval. De combinatie van milieustraat en gemeentewerf leverde de gemeente ook nog een investeringsvoordeel op omdat er door het dubbel grondgebruik nauwelijks bijgebouwen nodig waren en er geen aankoop van extra grond nodig was.
Circulariteitsscore milieustraat volgens Madaster 90%
Wethouder Vos van de gemeente Leusden ontving voor de milieustraat een Madaster certificaat. Dat betekent dat de milieustraat een grondstoffenpaspoort heeft en dat de circulariteitsscore is berekend. De score voor Leusden is hoog, 90%. Ter vergelijking: een traditioneel gebouwde milieustraat haalt ongeveer 15%. De combinatie van modulaire bouw, productie van de modulaire U-elementen met secundaire grondstoffen en de 100% herbruikbaarheid zorgen voor deze hoge score.