Vraag opdrachtgever
Reinigingsdienst Waardlanden en de gemeente Molenlanden hebben ambities om de transitie te maken naar een circulaire economie. Daarom willen zij geen gewone milieustraat realiseren maar een circulair ambachtscentrum. De beschikbare locatie daarvoor was echter beperkt. De vraag was om op circa 4.000 m2 zowel een grondstoffencentrum, een ‘kluslus’ én diverse functies voor een circulair ambachtscentrum te realiseren. Aan Modulo is de vraag gesteld om het maximale te halen uit het beschikbare terrein.
Aanpak
Om te komen tot een goed ontwerp zijn eerst alle uitgangspunten en wensen en eisen opgehaald. Uitstraling was een belangrijk item om de bezoeker te inspireren zodat deze zelf ook op een duurzame manier met spullen om gaat. Hans van den Brule, directeur Waardlanden zegt daarover in een interview op ons blog: “de tijd van een traditionele milieustraat als dumpplaats is voorbij. Het is een inspirerende plek waar spullen, materialen en grondstoffen een nieuw leven krijgen’. Verder is er een belangrijke stakeholder, Korenet betrokken in het proces. Met deze stakeholder zijn afspraken gemaakt over de in- en uitgangen, afvoer van containers en verloop van de kavel.
Resultaat
Om een goede doorstroming van de bezoekers te krijgen zijn er twee routingen gemaakt, één over het bordes en één route op maaiveld. In het ontwerp is er daarnaast vanuit logistieke redenen voor gekozen om de containers aan één zijde van het bordes op te stellen. Op deze manier is er meteen een duidelijke scheiding tussen het bezoekers- en het vrachtverkeer. Aan de andere zijde van het bordes, de bezoekerszijde, is een aantrekkelijke (circulaire) gevel ontworpen waarbij zichtbaar wordt welke circulaire functies een plek hebben gekregen onder het verhoogde bordes. Die kant van het bordes wordt afgewerkt met ge-upcycled materiaal. Alles in lijn met de duurzame visie.
Het is gelukt om op de 4.000m2 een volwaardig circulair ambachtscentrum te realiseren. Dat was ook mogelijk dankzij het benutten van de onderzijde van het verhoogde Modulo-bordes. Daardoor kwam circa 550 m2 (BVO) extra ruimte beschikbaar voor: sociaalplaats en repaircafé (200m2), inzameling voor kringloop, stalling van aanhangwagens, inzameling en opslag van tweedehands materialen voor de kluslus, EPS en klein chemisch afval. Ook zijn er kleedruimten en toiletten voor de medewerkers onder het bordes.
Het uitgewerkte ontwerp is in 2022 gerealiseerd.