Modulo heeft letterlijk en figuurlijk het fundament voor het Upcyclecentrum in Almere gelegd. Letterlijk omdat we een duurzaam bordes voor de gemeente hebben ontworpen met een optimale inrichting. Figuurlijk door het gedachtegoed van de circulaire economie in het bordes toe te passen. De gemeente Almere wil met het nieuwe Upcyclecentrum in Almere Haven ‘een nationaal symbool voor circulaire economie’ zijn. Inwoners kunnen er niet alleen hun afval en grondstoffen brengen, er wordt ook voorzien in educatie, hergebruik met het innamepunt voor de kringloop, recycling, upcycling en nascheiding.
Modulo heeft een een flexibel, innovatief en volledig circulair recycleperron gerealiseerd dat bestaat uit modulaire prefab U-elementen van ecogranulaat, gemaakt van gesloopte asfaltwegen. Er wordt handig gebruik gemaakt van de beschikbare ruimten onder het bordes. Denk bijvoorbeeld aan opslag van water voor grijswatercircuit en voor circulaire functies.
Bewustzijn creëren
Het Upcyclecentrum is circulair ontworpen en gebouwd. Daarbij zijn veel gerecyclede materialen gebruikt, zoals houten trapleuningen en bankjes uit een oude sporthal en balken in de stalen dakconstructie uit een gesloopte drukkerij. Het toonvoorbeeld van een circualir ambachtscentrum is volledig energieneutraal en heeft voor educatieve doeleinden een belevingscentrum waarvoor ook veel materialen opnieuw zijn gebruikt. Een voorbeeld zijn de lampen van oude boilers, gemaakt door een ontwerper met een werkplaats onder het bordes. Er zijn onder het bordes meerdere ruimten voor upcycling. De werkplaatsen hebben een tweeledig doel: ze creëren bewustzijn bij de inwoners van Almere een bieden duurzame ondernemers die werk maken van upcycling tegelijkertijd een werkplek.
Modulo Milieustraten heeft als kennispartner, innovatief ontwikkelaar en ontwerper een circulaire basis gelegd voor het Upcycle centrum te Almere. Dit in nauwe samenwerking met de Gemeente Almere, LKSVDD architecten, Antea Group en Goudstikker-De Vries constructies.